29.03.2024
Новини

Заробітчан з Тернопільщини почали возити в Італію. Ціни на доїзд зросли удвічі, з’явилися шахраї!

Перевізники поступово відновлюють пасажирські перевезення до Італії з Тернополя. Деякі водії вже їздили і раніше. Проте є й такі, які днями вирушають в Італію вперше після карантину. Про це свідчать оголошення  у Фейсбуці. 

Нагадаємо, від початку червня люди почали їздити на заробітки по біометричному паспорту до Польщі. Потрапити в інші країни можна було хіба теоретично. Адже треба було пройти дуже багато перевірок у зв’язку з пандемією, розповідали Терміново в агенціях з працевлаштування за кордоном. У стані невизначеності опинилися заробітчани та перевізники, які їздять в Італію. Місяць тому потрапити в цю країну було складно.  

Непросто добратися туди і сьогодні. Водії шукають різні способи, іноді не зовсім легальні, тому спілкуються на цю тему неохоче. Дехто в дорозі, дехто саме стоїть на кордоні. Із десятка перевізників, яким зателефонувала журналістка Терміново, поговорити погодилися тільки двоє (їхні імена змінені – прим. ред). І то вони стараються оминати питання цін, перетину кордону, вимог для перевізників та пасажирів. 

Деякі перевізники розповіли, що їздити до Італії почали ще з початку червня, проте пасажирів було небагато. Адже люди досі вагаються, чи безпечно їхати у не так давно охоплену коронавірусом країну. Також жителі Тернопільщини остерігаються проблем на кордоні, адже через карантин перевірки документів суворіші. Не поспішали їхати в Італію і водії, очікуючи, що ситуація стабілізується і стане зрозумілішою. 

Як свідчать оголошення, пасажирів готові везти у різні міста Італії: Венецію, Болонью, Флоренцію, Перуджу, Орте, Рим, Неаполь, Мілан, Трієсті, Удіне, Тревізо, Верону, Брешію, Бергамо, Комо, Варесе, Верчеллі, Мілан, Павію, Пьяченцу, Кремону, Парму, Реджо, Модену, Падову, Геную та інші. Одні перевізники готові взяти пасажирів тільки з пермессо – дозволом на проживання, інші – з візою чи біометричним паспортом. 

“Шановні пасажири, хочемо повідомити Вас, що, розпочинаємо проводити запис пасажирів на автобусний рейс: Україна-Італія-Україна (Тернопіль-Львів-Стрий-Bologna-Forli-Perugia-Terni-Viterbo-Roma). Виїзд з України 24.06.2020 р. Виїзд з Італії – 27.06.2020 р. Вартість квитка 150 євро в одну сторону. Багаж до 30 кг безкоштовно + 10 кг ручна поклажа. Виїзд з України тільки по пермессо. Перевезення здійснюється автобусом з дотриманням усіх карантинних вимог. Наповненість автобуса 50%”, – йдеться в одному із оголошень  у Фейсбуці на сторінці Україна-Італія від 23 червня. 

На кордоні – до восьми годин

Перевізник Андрій 25 червня збирається до Італії  перший раз після карантину.

– Їду по Адріатиці – Анкона, Пескара, Фоджа, – розповідає чоловік. – Буси їздили і раніше, проте доводилося перетинати різні кордони, розглядати різні комбінації та варіанти. Польща найскладніша країна – вони не впускають і обсервація там потрібна. Зараз ніби трохи легше, але всерівно через Польщу з наших ніхто не їде. Їдемо через Угорщину, тут обсервації не вимагають, оскільки країна транзитна.

Ціни на перевезення до Італії через карантин зросли, хоча постійно коливаються, продовжує перевізник. Зараз дорога коштує 150-250 євро, тоді як до карантину – 80. 

– Але тоді їхало 60 чоловік, то можна було і по 80 брати, а коли у автобусі 5-10, то самі розумієте…, – говорить Андрій. 

За словами перевізників, обсервація у Італії не потрібна. Хіба що цього хочуть роботодавці, до яких українські заробітчани приїжджають на роботу. 

Водій Анатолій їздить до Італії ще з початку червня. Каже, задля дотримання карантинних норм автобуси і мікроавтобуси мають бути завантажені лише на 50%, відповідно і вартість перевезення збільшилась на стільки ж. Проте конкретних цін не називає, як і не вказує через які кордони їде, мовляв боїться конкуренції. До того ж не завжди все прозоро з перетином кордону.  Але обходження закону – це не порушення, вважає чоловік.  

– Їдемо через різні кордони, тому не буду говорити на цю тему, шукаємо різні шляхи, – каже перевізник. – На кордонах стоїмо від двох до восьми годин. Тут як пощастить. 

Гроші давайте після приїзду на місце

Диспетчерка ще одного перевізника пані Світлана застерігає українців, які збираються до Італії, від шахрайств, які почастішали останнім часом. Вона радить заробітчанам оплачувати кошти за дорогу вже після того, коли їх доставили на місце. Коли водій просить на кордоні навіть частину грошей – це вже сумнівно. 

Жінка пояснює, що нині перевізники укладають контракти з італійськими фірмами, до яких начебто везуть людей. 

– Це єдиний вихід зараз, щоб попасти в  Італію, – каже Світлана. – Проте є водії, які собі просто скачують ці контракти з інтернету, через це у них на кордоні виникають проблеми. Відтак всіх пасажирів можуть повернути назад. А водій гроші всі забрав і не повернув. Жінки телефонують нам, розповідають свої історії і запитують, які в нас умови, бо вони потрапили ось у таку ситуацію і не знають як доїхати.  Тому раджу усім платити в кінці поїздки.

Також диспетчерка додає, що водії останнім часом хвилюються, що закриють кордон через ситуацію з коронавірусом  в Україні. Адже наша держава з 23 червня опинилася в “червоній зоні” – показник захворювання на COVID-19 становить вище 40 випадків на 100 тисяч населення. Тоді як Італія  вже у “зеленій зоні” – тобто там кількість хворих менша.   

Зауважимо, що Італія з 3 червня дозволила в’їзд громадянам Євросоюзу та Шенгензони. Таке послаблення прийняв італійський уряд,  повідомляє hromadske.ua. Іноземцям тепер не потрібно проходити 14-денну обсервацію після прибуття в країну. 

Про те, яка робота і зарплата чекає заробітчан Тернопільщини за кордоном, що після карантину змінилося на краще, а що – навпаки, ми писали у попередній публікації Терміново.

Також наше видання розповідало, до яких хитрощів вдаються, щоб потрапити на вигідніші заробітки та чому подорожчали послуги перевезення до Польщі і на скільки?

Головне фото: epravda.com.ua

Перейти до панелі інструментів