25.04.2024
Новини Оперативно

Худобу вивозять, меблі виносять на горища: що робиться в підтоплених селах Тернопільщини

Вулиці, двори та городи підтоплює у селах на Монастирищині. Є загроза затоплення будинків на низинах у селах Коропець, Вістря, Устя-Зелене. Наразі вода тільки підходить до помешкань, проте люди поспішають відвезти худобу, птицю і порятувати речі та меблі.

Зауважимо, що через зливи на Заході України Дністер в районі Монастирищини вийшов з берегів. Працівники управління ДСНС готові до евакуації мешканців. 

Люди сидять напоготові

Загалом, як розповідають місцеві, допомоги рятувальників потребують найперше одинокі люди, яким самим важко кудись переїхати. Інші ж розраховують на власні сили та допомагають одні одним перенести речі. Сільські голови обіцяють у разі потреби допомогти людям технікою. 

В Усті-Зеленому ситуація наразі під контролем, запевнив сільський голова Зеновій Рущак.

 – Наразі ніхто нікого не евакуйовує, проте люди напоготові, – каже він. – У разі підтоплення мешканці підуть до своїх родичів. Хто не матиме куди переселитися, то у нас є будинок для престарілих. 

За словами сільського голови, в Усті -Зеленому рівень води у Дністрі 24 червня піднявся до семи метрів, проте після обіду на 20 см упав. 

– В нас є спеціальна лінійка, по якій бачу як вода піднімається, як падає, – каже Зеновій Рущак. – Щоб вода не вийшла через дамбу, є ще два метри запасу. Якщо вона підніметься на тих два метри, Устя не буде видно. Я тримаю ситуацію під контролем, мені надали техніку. Не дай Боже щось станеться, я маю чим вивезти людей та їх речі. Головне, щоб там в горах не було більше дощів, бо це все валить до нас. 

Гірша ситуація у Коропці, який розташований нижче від Устя-Зеленого. 

За словами сільського голови Володимира Мельника, у селі близько 30 будинків, які під загрозою затоплення. Три двори вже затопило. Підтоплення люди очікують уночі, тому сидять напоготові. 

– В мене люди навчені, їм не потрібно інструкції, бо тут  не перший раз таке, – каже сільський голова. – Поки що кожен сидить біля своєї хати, про перенесення речей домовляються з ріднею, яка живе “на суші”. Хто не має куди, можна перевезти майно у стару недіючу школу. 

Навчені повінню 2008 року

За словами активістки з Коропця Світлани Дрозд, підтоплює  ті будинки, які розташовані в зоні Дністра.

– Люди готуються до підтоплення, за прогнозами це може статися уночі. – каже вона. – Проте усі вже навчені повінню 2008 року, тому наразі ніхто нікуди не розходиться. Люди лишаються, щоб пильнувати своє майно. При цьому збирають речі, розкручують меблі і виносять на горища. Зараз важливо спрацювати на випередження, бо жителі Галича, які не були готові до такого, просто опинилися серед води. Враховуючи цей досвід, місцеві активісти контролюють ситуацію. Наприклад, є дві самотні жінки, вони не можуть самі зібрати речі, курей перегнати на місце, де їх не затопить, собаку випустити. Їм треба допомогти. 

Світлана Дрозд веде сторінку Коропець-інфо у соцмережі Фейсбук, де повідомляє останні новини про підтоплення та закликає людей не панікувати, а гуртуватися і допомагати одні одним. 

Весь город плаває

Жителька Коропця Ганна Яворська розповідає, що вода вже у неї під хатою, весь город “втонув”. Проте сподівається, що будинок не затопить, бо у нього високий фундамент. 

– Вода почала підходити вчора, 23 червня після обіду. А сьогодні вже сильніше і працівники ДСНС сказали нам все ховати, бо на вечір буде гірше, – розповідає жінка. – Був сільський голова, також сказав, що вода йде і треба забиратися, а якщо потрібна допомога – звертатися. Ми з долини максимально все забираємо. Худобу завели до сусідів вище, курей ще не придумали куди подіти. Самі поки що будемо дома, маємо човен. А як буде вода в хаті, підемо спати до чоловікової сестри. 

Жінка додає, що люди виносять на горища столи та дивани, дехто навіть знімає двері з гіпсокартону, бо від вологи все це буде знищено.

– Дуже шкода ламінату. Як прийде до хати вода, то можна з ним попрощатися, – бідкається Ганна Яворська. 

Як ми вже писали, у селі Вістря Монастириського району Дністер, який за ніч піднявся на півметра, змив дороги, угіддя та підтопив будинки.

Як повідомляють у прес-службі управління ДСНС в Тернопільській області, сили та засоби підрозділів управління приведені у підвищену готовність. Сформовано 2 зведені загони, кількістю 32 та 53 чоловіки, які при загостренні ситуації буде направлено для допомоги жителям Тернопільщини.

Головне фото: Коропець-Інфо

 

Перейти до панелі інструментів