24.04.2024
Аналітика Новини

Візовий центр вже працює: яка робота і зарплата чекає заробітчан з Тернопільщини за кордоном (частина 1)

Два місяці карантину спустошили кишені багатьох українців, тому люди змушені шукати заробітки за кордоном. Обіцянки уряду забезпечити українців роботою  з гідною зарплатою в рідній державі досі не втілені, тому багато жителів Тернопільщини шукають роботу в інших країнах. 

Люди зізнаються: роботу вдома знайти ще можна, а от зарплата не влаштовує. Нині найоптимальніший варіант заробітку – це сезонні роботи у Польщі, яка створила всі умови для українських заробітчан. Вони можуть туди їхати за біометричним паспортом та запрошенням від роботодавця. 

Дехто шукає можливості потрапити в інші країни, приміром, в Німеччину, Голандію, Швецію, де заробітки вищі.  Але туди по біометричному паспорту зараз можна поїхати хіба теоретично. Адже дуже багато перевірок у зв’язку з пандемією, кажуть в агенціях з працевлаштування за кордоном. У стані невизначеності і заробітчани та перевізники, які їздять в Італію. Наразі потрапили в цю країну складно.  

Проте не всі можуть поїхати на роботу до Польщі за біометричним паспортом. У кого паспорт старого зразка або зараз саме потрібно зробити перерву 3 місяці в Україні в межах 90 денного коридору, потрібна робоча віза. З цим є певні проблеми. Адже через пандемію коронавірусу візовий центр був зачинений, дистанційно приймали документи лише в тих, хто встиг оплатити  сервісний збір до карантину. Не приймали сервісного збору на візи і банки. 

Ще минулого тижня банки не приймали сервісного збору для виготовлення віз. Як було вказано на вивісках, цю послугу припинили з 17 березня у зв’язку з карантином (фото: Євгенія Цебрій)

Проте вже з 3 червня тернопільський пункт прийому візових анкет до Польщі відновлює роботу, йдеться на сайті установи. KredoBank та Idea Bank починають приймати сервісний збір з 2 червня, ПриватБанк – з 5 червня. Під банками очікувані черги заробітчан. Їх можна було побачити вже на початку минулого тижня, коли в місті почали знімати карантинні обмеження. Дізнавшись, що банки ще не приймають оплати, люди припинили приїжджати. Проте з 2 червня черги знову є, причому людей не лякають навіть затяжні дощі, під якими доводиться мокнути біля банку. У вівторок, 2 червня біля банку на вулиці Руській навпроти кооперативного коледжу за день встигли здійснити оплати близько 400 осіб, ще орієнтовно 20 людей були змушені складати список на ранок наступного дня, щоб витрачений у черзі час їм не пропав. 

Банки вже почали приймати сервісний збір на візу. 2 червня біля Idea Bank на вул. Руській була чимала черга. Люди, які не встигли здійснити оплату, після закриття банку ввечері складали список на чергу на ранок наступного дня (фото: від читача Терміново)

Пропадає врожай, робочі руки вкрай потрібні

Польща лояльна та відкрита до українських заробітчан, оскільки там  робочих руки вкрай бракує у сільськогосподарській сфері. Відтак сезонні працівники, як заявив міністр сільського господарства Ян Кшиштоф Ардановський, можуть відразу приступати до роботи. Навіть без перебування на ізоляції! На часі – збір полуниць, чорниць, спаржі, салату та іншої зелені. Через брак робітників польські роботодавці обіцяють підвищити зарплати на 20-30%. 

Але хто їде працювати, скажімо, на будівництво чи заводи, 14 днів обсервації все ж змушений відбути. 

– Польща послабила карантин у сільськогосподарській галузі, тому що пропадає врожай, і країна своїми силами просто не справляється, – каже менеджерка з персоналу Тернопільської Асоціації  роботодавців Світлана Повар. – Поляки їдуть на заробітки в інші країни і наразі їм бракує робочих рук. 

Сезон полуниць у Польщі тільки починається, тому тернополяни ще встигають заробити на зборі ягід (фото від перевізника)

Українських робітників Польща приймає за  біометричними паспортами. Але потрібно мати дозвільний документ – запрошення від роботодавця, щоб його представити на кордоні.

 – Тому що є контроль. Люди роз’їжджаються по всій Польщі і на кордоні фіксують, куди саме вони поїхали, – розповідає Світлана Повар. – Через деякий час приїжджає міграційна поліція і перевіряє, чи дійсно працівник є на цьому робочому місці. Якщо його немає, а він поїхав кудись далі, то до роботодавця ніяких претензій, а от в українця можуть бути проблеми на кордоні, коли він повертатиметеся додому. Це може бути, приміром, штраф або арешт.

Можна заробити від тисячі доларів 

На зборі врожаю у Польщі цьогоріч зарплати зросли – можна і 1000 доларів заробити, тоді як раніше було 700-800, розповідає менеджерка з працевлаштування Світлана Повар.  

– Хто фізично витриваліший, наприклад, люди з села, вони можуть і більше заробити, тому що звикли до такої праці, – каже вона. 

Жінка додає, що польські фермери втрачають величезні кошти, якщо врожай зібрати невчасно. Приміром, якщо достигає спаржа, її треба дуже швидко зібрати, бо перестигла вже непридатна. 

Окрім того, зараз у Польщі є  робота на курниках – доглядати курей, збирати яйця. Там можна заробити 950 доларів, все залежить від кількості відпрацьованих годин. Також робітників приймає сфера будівництва. Але там треба проходити ізоляцію 100%. Зарплати там теж підняли. Хороший спеціаліст, який, приміром, займається монтажем плитки, може заробити 1, тис. і навіть 1,5 тис. доларів.

Про підвищення зарплат говорить і перевізник Петро (прізвище просив не називати – ред.), який саме перебуває у Польщі на ізоляції.

За плетений кошичок зібраної полуниці польські роботодавці платять 2-2,5 злотих. Хто швидко збирає ягоди, за день може заробити 200 злотих (орієнтовно 1,3 тис. грн.) (фото від перевізника)

– Минулого року за луб’янку (корзина на 2 кг –  ред.) зібраної полуниці платили півтора злотих, зараз мають платити – 2-2,5. От сьогодні від 7 год до 15 год неспішним темпом хлопець, який дуже повільно працює, назбирав 46 луб’янок і заробив 100 злотих. Ті, хто збирає швидше, то заробили мімімум по 200 злотих. 

Чоловік зауважує, що сезон полуниць у Польщі тільки починається, тому тернополяни ще встигають заробити зборі ягід. Єдине, що запрошення треба довго чекати через наплив заробітчан з України.

– Холодно, дощ, ягода не хоче достигати, – каже Петро. – Зараз зібрали тільки ту, що була накрита плівкою, вона достигає на три тижні раніше. Фермери вкладають в поля великі гроші. Якщо не буде працівників, то полуниця зігниє, врожай пропаде. А це – великі збитки. 

Чому жителі Тернопільщини попри коронавірус таки їдуть за кордоном? До яких хитрощів вдаються, щоб потрапити на вигідніші заробітки? Чому подорожчали послуги перевезення до Польщі і на скільки? Як виглядає ізоляція для заробітчан? Про все це читайте у другій частині публікації Терміново: Доїзд на заробітки подорожчав, в бусиках люди ігнорують маски (частина 2)

Головне фото: “Доба”

Перейти до панелі інструментів