26.04.2024
Аналітика Новини

Доїзд на заробітки подорожчав, в бусиках люди ігнорують маски (частина 2)

Від сьогодні, 3 червня відновлює роботу тернопільський пункт прийому візових анкет до Польщі. KredoBank та Idea Bank почали приймати сервісний збір з 2 червня, ПриватБанк – з 5 червня. Під банками очікувані черги заробітчан. Про те, яка робота і зарплата чекає заробітчан Тернопільщини, що для заробітчан після карантину змінилося на краще, а що – навпаки, ми писали у попередній публікації Терміново. Далі – продовження матеріалу.

“Бояться померти від голоду, а не від коронавірусу”

Страху їхати на роботу в іншу країну під час пандемії у людей немає, кажуть в агенціях працевлаштування. За словами менеджерки з персоналу Тернопільської Асоціації  роботодавців Світлани Повар, в основному на роботу їдуть батьки дітей, які закінчують школу, тому що їм потрібні гроші. І ніхто не зважає на те, що є ризики заразитися коронавірусом. 

– Люди готові їхати, не бояться. Можна сказати, що надто безпечні, – каже вона. – Очевидно, за два місяці карантину витратили всі грошові запаси.

– Люди бояться померти від голоду, а не від коронавірусу, – додає тернополянин Петро, який займається перевезенням та працевлаштуванням за кордоном. 

Вже другий день зранку біля банку на вул. Руській можна побачити у черзі сотні людей, які прийшли оплатити сервісний збір за візу (фото: Степан Решнюк)

Тернопільські заробітчани, з якими спілкувалася журналістка Терміново, кажуть, що пандемія коронавірусу, карантин і навіть потреба обсервації у Польщі їх не лякають. Їм потрібна робота та пристойна зарплата, а в Україні на неї розраховувати не можуть. 

Тернополянин Олег на заробітки до Польщі їздить вже кілька років. Каже, в Україні низькі зарплати та погані умови роботи, а це його не влаштовує. Чоловік має запрошення на роботу, на якій працював до карантину, – збирати замовлення у супермаркеті. Поїде за біометричним паспортом, якраз днями закінчується тримісячний коридор перебування в Україні. Хоча ще на початку березня планував виготовити робочу візу і їхати назад, навіть сервісний збір оплатив.

– Але через карантин все “накрилося”, тому робочу візу я так і не зробив. Візовий центр був закритий, а вислати документи я навіть не пробував, бо  дистанційно складно заповнити анкету, – каже Олег.

Зараз чоловік шукає способи, як добратися до Варшави. Каже, з цим трохи проблемно. Їхати треба з пересадками, до того ж тариф не тішить. 

– Завжди їздив автобусом, раніше платив 700 грн, зараз вже бачу 2 тисячі, – каже Олег. – Такі ж ціни й у приватних перевізників. Але думаю, це тимчасово, тому що ще не всі їздять і немає конкуренції. 

Чи зросте у нього зарплата, тернополянин ще не знає. Сподівається, що з червня все запрацює на повну силу. Відтак і заробітки зростуть.

– Взагалі там роботи купа і жоден комбайн чи трактор її не зробить, все треба ручками. А поляки не хочуть працювати за такі гроші, – зауважує чоловік. 

Банки вже почали приймати сервісний збір на візу. 2 червня біля Idea Bank на вул. Руській була чимала черга. Люди, які не встигли здійснити оплату, після закриття банку ввечері складали список на чергу на ранок наступного дня (фото: від читача Терміново)

Вже сидить “на валізах” і чекає інформації про роботу від фірми, яка займається працевлаштуванням тернополянка Надія. Вона планує працювати у сфері послуг – прибирання у готелі або миття посуду у ресторанах. У жінки робоча віза. Каже, встигла заплатити перед карантином сервісний збір. Оскільки візовий центр закритий, відправила анкету онлайн. 

– Її  перевіряють, якщо все добре, надсилаєш документи. Потім вони тобі надсилають візу, – розповідає Надія.

Жінка каже, що їде до Польщі, бо тут не так проблема з роботою, як із зарплатою. 

– Там можна заробити 12-18 тис грн залежно від кількості робочих годин. В Україні таку зарплату знайти важко, – каже вона.  

Коронавірус заробітчанським планам тернополянки пе перешкода.  

– Маска, рукавички, антисептик є,  – зауважує Надія. – Тут  все залежить від тебе. 

Ізоляція – умовна, а отже – безглузда

За словам Світлани Повар, у сфері сільського господарства люди проходять ізоляцію у роботодавців, які забезпечують житлом і харчуванням. Але вона швидше умовна, бо збір врожаю горить. Тому люди працюють, дотримуючись дистанції. І таким чином і вони не втрачають час та гроші, а фермеру не пропадає врожай. 

У Тернополі і далі можна побачити чимало рекламних оголошень щодо сприяння у виїзді за кордон У Тернополі і далі можна побачити чимало рекламних оголошень щодо сприяння у виїзді за кордон (фото від читача Терміново)

А от тернополяни, які поїхали на роботу на завод металоконструкцій, вже 7 днів просиділи на ізоляції і тільки через тиждень підуть на роботу. Житлом їх забезпечив роботодавець, продукти привозять, але їх вони мають оплатити з власних кишень. 

Як виглядає ізоляція і роботу у Польщі з середини, розповідає перевізник Петро. Чоловік вже 10 років займається перевезеннями і працевлаштуванням за кордоном. Карантин і йому вдарив по кишені, адже на роботу не возив нікого. Хіба що забирав з кордону людей, коли вони масово поверталися додому на початку карантину. 

У суботу, 23 травня Петро здійснив першу поїздку до Польщі із заробітчанами після карантину. Зараз він відбуває 14-денну ізоляцію, хоча вона пом’якшена. Возить з поля полуницю і таким чином підробляє.

– На кордоні температуру міряють кожному пасажиру в бусі перед тим як в’їжджати під польський шлагбаум, – розповідає чоловік. – Також кожен надає адресу, куди їде на роботу і номер телефону роботодавця. Після прибуття заробітчанина на місце, роботодавець має заявити про кожного в поліцію та санстанцію. Після цього можна йти в поле на роботу, а от в магазин – ні.

Така “ізоляція” взагалі дуже відносна і непотрібна, вважає чоловік. 

– От я з товаришем живу у невеличкій кімнатці, він тут ще з лютого, – розповідає Петро. – Ми контактуємо, їмо з однієї каструлі, спимо на ліжках по сусідству, на роботі разом,  спілкуємось з полячкою, в якої працюємо, а вона контактує з людьми на базарі. Але я не маю права піти в магазин  та нікуди їхати, а вона має.  

Перевезення подорожчало на 100 злотих

За словами перевізника, послуги перевезення до Польщі подорожчали. 

– Зараз діє стандарт: з точки А в точку В – 300 злотих, незалежно чи це Івано- Франківськ, Львів чи Тернопіль, – каже він. – В цю суму входить перевезення і працевлаштування. Я возив заробітчан у Познань, але нема різниці куди. До карантину ця послуга коштувала дешевше, наприклад, Варшава з роботою – 200 злотих. 

Чоловік пояснює причину здорожчання. Річ у тім, що потрапивши до Польщі він має бути на ізоляції 14 днів і якщо після цього поїде в Україну, змушений і там перебувати на карантині 14 днів. Це геть невигідно. Тому заробітчан до кордону доставляє його колега, а Петро їх везе далі до польських міст і сіл на роботу. 

– Я привожу їх на місце, і вони оплачують мені кошти, – каже він. – Тож 300 злотих ділимо з колегою на половину. Чому послуга перевезення і працевлаштування подорожчала? Тому що бус їде в одну сторону пустий. Колись ти віз людей у Варшаву, звідти брав інших і повертався назад. А зараз я їду пустий до кордону, а колега їде пустий від кордону додому. Від Шегинів не набереш пасажирів, щоб їхати назад. Місцева мафія не дає взяти людей, вимагають платити по 200-150  грн з пасажира. Приміром, нещодавно через це були серйозні розбірки на кордоні. 

Чоловік додає, що на рахунок заходів безпеки і водії, і заробітчани вже дещо розслабилися. Мовляв, ніхто зі знайомих не захворів на коронавірус, то навіщо його боятися?

– Пасажири мають маски і рукавички, на випадок, якщо потрібно буде одягнути на кордоні. А у бусі маски одягають не всі. Один одягає, троє – ні, – каже перевізник. – Я казав, щоб брали маски, але ними практично ніхто не користується. 

За словами Петра, українці вдаються до різних способів, аби потрапити на добре оплачувану роботу за кордоном. 

– Дехто їде до Польщі, там відбуває карантин і їде собі далі.  Зі мною їхав чоловік, який планував відсидіти ізоляцію у Польщі на полуниці. А далі у Варшаві сідає на потяг і їде до Берліна, де ремонтує вантажівки, – розповідає перевізник. – Ще є варінт отримати запрошення від польського роботодавця, фірму якого найняли робити ремонти, приміром у Голландії, де значно вищі заробітки. Вітак роботодавець надсилає українцям запрошення, вони їдуть до нього до Польщі, а потім він їм оформляє відрядження в іншу країну. 

Головне фото: shoppingpl.com

Перейти до панелі інструментів