16.04.2024
Аналітика Жінки Новини Політика

На Тернопільщині жінкам у політиці не раді?

14% становлять жінки та 86% – чоловіки: такий розподіл серед депутатського складу Тернопільських обласної та міської рад загалом. Керівні посади в обох радах займають чоловіки, серед заступників міського голови Тернополя є лише одна жінка. Із 17-ти постійних депутатських комісій у двох радах головами є троє жінок.

Такі результати оприлюднила громадянська мережа “Опора”, проаналізувавши склад депутатів останнього скликання.

У редакції Закону України «Про місцеві вибори», який був чинний під час виборів 2015 року, є норма, яка мала б покращити ситуацію щодо нерівномірного представництво чоловіків та жінок у складі рад місцевого значення. У статті 4 цього Закону зазначено, що представництво осіб однієї статті у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку. Однак ця норма не змогла позитивно вплинути на пропорційне представництво обох статей у Тернопільській обласній раді шостого скликання та Тернопільській міській раді сьомого скликання. Кількість чоловіків у цих органах місцевого самоврядування значно більша, аніж кількість жінок – 86% проти 14% відповідно.

Розподіл жінок та чоловіків у складі Тернопільської обласної ради 6 скликання

За результатами місцевих виборів 2015 року до складу Тернопільської обласної ради увійшло 64 депутати, із них 56 чоловіків та 8 жінок.

Протягом роботи Тернопільської обласної ради 6 скликання відбулись деякі персональні зміни у депутатському складі, що в незначній мірі вплинули на представництво обох статей. Cтаном на 1 квітня 2020 року у складі Тернопільської облради кількість жінок зменшилась на одну депутатку. А щодо керівного складу цього органу місцевого самоврядування, то тут жінки взагалі відсутні, і протягом усього часу його роботи не обіймали посаду ні голови, ні заступників.

За інформацією із сайту Тернопільської обласної ради, лише одна депутатка є головою постійної депутатської комісії. Мова про комісію з питань соціально-економічного розвитку, промисловості, енергетики, транспорту, зв’язку, туризму, курортно-рекреаційної та зовнішньоекономічної діяльності. Ще одна жінка-депутат входить до складу постійної комісії з питань духовності, свободи слова, інформації та розвитку громадянського суспільства. Троє депутаток входять до складу постійної комісії з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури та спорту. Дві працюють у складі постійної комісії з питань децентралізації та адміністративно-територіальної реформи, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства.

Інфографіка: Опора

Розподіл жінок та чоловіків у складі Тернопільської міської ради 7 скликання

За результатами місцевих виборів 2015 року мандат депутатів Тернопільської міської ради отримали 7 жінок та 35 чоловіків.

У депутатському складі Тернопільської міської ради 7 скликання відбулись заміщення депутатських мандатів у фракції, завдяки чому її склад поповнився ще однією жінкою.

Мером міста у 2015 році переобрано Сергія Надала, а серед 5 його заступників, за інформацією із сайту міської ради, станом на 1 квітня 2020 року лише одна жінка, яка є заступницею міського голови із питань діяльності виконавчих органів ради.

У порівнянні із Тернопільською обласною радою, у Тернопільській міській раді більше жінок очолюють постійні депутатські комісії. Зокрема, комісії з питань житлово-комунального господарства, екології, надзвичайних ситуацій, енергозабезпечення та енергоефективності, а також з питань містобудування. Депутатки входять до складів комісій з питань містобудування, гуманітарних питань, питань бюджету та фінансів, а також із питань регулювання земельних відносин.

Інфографіка: Опора

 

Місце України у світовому рейтингу

Відповідно до щорічного звіту Структури Організації Об’єднаних Націй з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок, станом на 1 січня 2020 року Україна посідала 100 місце у рейтингу країн за відсотком депутаток у парламент. У нас цей показний становив 20,8% (88 жінок із 423 нардепів). Середній показник по Європі – 28,7%, у світі – 24,9%. Найвищий він у скандинавських країнах – 43,9%

Що ж до міністерських крісел, то тут показник був вищим: 33 місце із результатом у 35,3%. 6 із 17 міністрів були жінками.

Головне зображення: baomoi

Перейти до панелі інструментів