26.04.2024
Історична спадщина Мандри Новини

Перспективи мандрівок цьогоріч туманні, але альтернативи є

Туристичний сезон в Україні заледве стартував за не надто сприятливих умов: громадський транспорт зупинився, готелі зачинені, замки та музеї щойно починають приймати перших відвідувачів. Про поїздки за кордон в турагенціях наразі намагаються не загадувати наперед, адже тривалість карантину в Україні постійно зміщують. Терміново вирішило допомогти жителям Тернопільщини розібратися в ситуації, щоб хоч приблизно зрозуміти, які перспективи відпочинку їх чекають цього року, чого чекати від цін і які напрямки мандрів обрати.

Спрогнозувати, якими точно будуть ціни на відпочинок за кордоном, зараз важко, пояснюють в турагенціях. Наразі сезон можна назвати провальним: адже навіть якщо готелі почнуть відкривати, заселити їх можна буде максимум на 50% від загальної кількості номерів. Через це власники можуть як і підняти ціну, щоб хоч якось компенсувати вже отримані збитки, так і навпаки – знизити, аби до них приїхав хоч хтось.

Водночас багато жителів Тернопільщини стикнулися зі ще однією проблемою: заплановану на червень-липень відпустку роботодавець їм вже не надає, оскільки вони й так 2 місяці відбули у відпустці за власний рахунок. До того ж не кожен тепер матиме кошти на тривалу мандрівку.

Напівпусті готелі та жодного “шведського столу”.

– Щойно з’явилася інформація, що через карантин закривають кордони і треба переброньовувати тури, ціни на них виросли моментально, як мінімум на 100 доларів, – розповідає співвласниця туристичної агенції Best Travels Христина Шкула. – Тому ті, хто втратили бронь через коронавірус, тепер мають ці кошти замороженими.

Однак, щоб поїхати у заброньований тури, їм цих грошей вже не вистачить, бо вартість аналогічного відпочинку зросла і доведеться доплачувати.

Як буде надалі, точно спрогнозувати ніхто не береться. Можливо, будуть і гарячі тури, якщо туроператори не зможуть набрати потрібну кількість людей, або ціни загалом знизяться. Тим часом у готелях Єгипту, Греції та Туреччини вже готуються приймати відпочивальників. Це традиційні масові напрямки, куди українці їдуть відпочивати. Приваблює їх all inclusive, можливість відпочити на закритих пляжах та розваги на території resort-готелів.

– Хоча, навіть якщо ризикнете їхати за кордон, варто розуміти: відпочинок буде геть іншим, – застерігає Христина Шкула. – Людей буде вдвічі менше, перебування на пляжах буде теж мати обмеження. Очевидно, не працюватиме і такий сервіс як шведський стіл, адже за санітарними нормами це заборонено. Якщо люди їдуть не просто полежати в резорт-готелі, а ще й хочуть мандрувати, то з цим теж будуть труднощі.

Що ж до бронювання авіаквитків любителями мандрувати самотужки, то тут Христина Шкула радить не боятись, мовляв, більшість компаній безпроблемно повертають кошти за рейси, які скасували.

– Зараз з’явилася інформація про нові лоукост-рейси зі Львова з червня. Тож квитки на них можна сміливо бронювати, – радить Шкула. – Якщо рейси таки відмінять, кошти вам повернуть, або за тією ж ціною ви зможете здійснити політ, коли авіасполучення відновлять.

Директор туристично-інформаційного центру (ТІЦ) Тернополя Тарас Ковальчук вважає, що за кордоном почнуть пропонувати суттєві знижки, щоб турист таки ризикнув покинути свою країну і приїхав на відпочинок до них.

– Тому, якщо можна буде вибирати, більшість мандруватиме точно не Україною, – переконаний Ковальчук. – Однак зниження купівельної спроможності може вплинути на те, що люди змушені будуть подорожувати лише всередині країни. Крім того, в Європі точно продумають механізм, аби робити суттєві знижки, щоб зацікавити туриста все ж приїхати до них. Ще одна причина, чому люди таки залишаться в Україні – страх заразитись.

Сімейний туризм – як альтернатива

Тож для тих, хто захоче мандрів, але обставини змусять його залишатись в межах України, пропонують не менш цікаві маршрути. Зокрема, Роман Задорожний, який організовує різноманітні мандрівки в рамках проєкту ФайноБус, має плани цьогоріч частіше навідуватися на схід від Тернопільщини.

– Я хочу знайти нові маршрути, доповнити вже розроблені виїзди. Такі є і в Центральній Україні, і частково в Східній, Південній, – перераховує Роман. – Наприклад, без прив’язки до моря, можна відвідати цікаві місця на Миколаївщині чи Херсонщині. Є в планах і Полісся.

Сімейні мандрівки власним авто стануть більш популярними. Зокрема, відвідати можна буде сусідні області, наприклад, “ідеально місто” Жовкву на Львівщині (фото: Ірина Небесна)

Водночас Задорожний зауважує, що проблема доріг точно не сприятиме розвитку внутрішнього туризму. Це радше відбуватиметься з власної ініціативи. Бо в Україні є чимало місць, куди важко добиратись, навіть коли ходить громадський транспорт, тому мандрівки бусом туди зараз стануть чудовою альтернативою.

– З власного досвіду розумію, що ФайноБус – це той формат, у який перейде більшість поїздок Україною і за кордон. Бо збірні тури, більше ніж на розмір мікробуса, будуть заборонені, – пояснює мандрівник. – Мова йде про індивідуальні тури з друзями-знайомими, з якими ви й так постійно перетинаєтесь, навіть під час карантину.

Думає Роман і про організацію сплавів малими річками. До речі, наприкінці травня на Тернопільщині мали встановити рекорд – найчисельніший масовий сплав Дністром. Взяти в ньому участь мали близько 500 людей, розповідає співорганізаторка заходу Любов Вовк.

– Ми вже й попередили Національний реєстр рекордів України, запланували влаштувати свято в Заліщиках, – ділиться ідеєю організаторка. – Сам сплав мав бути нескладним і коротким – раптом на кілька годин. Однак наразі ми його скасували, хоча й сподіваємось: якщо карантинні обмеження і погода дозволять, то таки влаштуємо його навіть у вересні.

Водночас внутрішній туризм камерного формату, як виявилося, не брав перерв навіть попри карантин. Зокрема, турист та гід Борис Гора проводив екскурсії в печери на Тернопільщині. Попри те, що сам Гора не підтримує маскового режиму, деяких карантинних обмежень він все ж мимоволі дотримувався.

– Немає міжміського сполучення ні автобусного, ні залізницею. Якщо групи і приїздять, то максимум мікроавтобусом або власним авто, – пояснює турист. – Тому понад 6-8 людей у групі в мене і не було. Що ж до сплавів, то помалу активність відновлюється. Вже є охочі. Однак знову ж таки, це невеликі групи. Поки не буде сполучення, не буде і великої кількості шанувальників активного туризму.

Найпопулярнішими стануть нетривалі мандри

Найпопулярнішими ж, прогнозує Тарас Ковальчук, цього літа таки будуть мандрівки власним авто. Однак доступними вони будуть лише тим, в кого воно є, або в кого є друзі, з якими можна скооперуватись. Але говорити, що закриті кордони сприятимуть розвитку внутрішнього туризму – голослівно і схоже на фантастику, вважає Ковальчук.

– Внутрішній туризм неможливо розвивати, коли не працює Укрзалізниця і закриті міжміські автобусні маршрути. Активно почав розвиватись сімейний туризм на авто на день-два погуляти в інше місто, – розповідає директор ТІЦу. – Відколи відчинили літні тераси і поки сприяє погода, можна їхати в інше місто. З кожним новим послабленням карантину кількість туристів буде збільшуватись. Вже дозволили екскурсії групам до 8 осіб, тож маленькі буси стануть популярними.

“Замки Тернопілля” вже заявили, що відновлюють роботу, тож, орієнтовно, з середини червня все мало би повернутись до звичного формату в туризмі. Хоча масового трафіку поки не очікують, зазначає Ковальчук.

Відреставровані замки-музеї України помалу відновлюють свою роботу для невеликих груп туристів. Однак руїни таких обмежень не мають, як і раніше. Неподалік Львова чекає на туристів Старосільський замок (фото: Ірина Небесна)

Якщо авіасполучення не відновлять або ціни на нього через меншу допустиму кількість пасажирів у салонах будуть зависокими, то найбільш популярними стануть ті країни, які є найближчими сусідками України і куди можна буде дістатись власним авто. Зокрема, Румунія.

– Здогадуюсь, що ця країна буде однією з тих країн, які першими відкриють для нас, – каже Роман Задорожний. – Якщо не наприкінці літа, то на початку осені. Країна не найбагатша, а туризм все ж приносив у бюджет стабільні надходження, що дуже помітно по руху країною. Щодо дальніх мандрів, то варто аналізувати, як до мандрівок будуть адаптовуватись у Європі. За якими цінами відновлять авіасполучення, до якого ми звикли як до дешевого способу пересування (мова про лоукости – авт.).

Шосе Трансфагараш – одна із родзинок Румунії, яка, на думку мандрівників, однією з перших відкриє свої кордони для сусідньої з нею України (фото: Ірина Небесна)

Та ж Ісландія, за словами Задорожного, з 15 червня планує повноцінно відкрити авіасполучення, єдине – поки неясно, звідки будуть вилітати до неї.

– Там вже розроблена процедура з вимогами до туристів, і це хороший приклад для інших країн, де туризм – важлива складова, – зауважує мандрівник.

Тим часом уряд вже анонсував відновлення транспортного сполучення всередині областей. Зокрема, з 22 травня почнуть відновлювати сполучення між містечками та селами Тернопільської області, відновлять роботу і готелі. А от міжобласне сполучення поки стоятиме на паузі. Адже якщо рівень захворюваності на Тернопільщині та Прикарпатті почав спадати і тут дозволили послаблювати карантинні заходи, то сусідня Буковина поки що послаблень не планує.

Пом’якшення заходів надалі матиме такий вигляд:
– з 1 червня – залізничні пасажирські перевезення у міському, регіональному, дальньому внутрішньому та міжобласному сполученні;
– з 1 червня – міжобласні пасажирські перевезення автомобільним транспортом. Якщо перевезення здійснюється в регіон, де не послабили карантин, заповненість має складати не більше 50% за умови розсаджування пасажирів з вільним місцем поруч, спереду та позаду;
– з 15 червня – прийняття та відправлення літаків, що виконують регулярні пасажирські перевезення.

Наразі ж країни помалу починають оголошувати приблизні дати, коли почнуть приймати туристів. Іспанія прогнозує початок туристичного сезону на кінець червня, Греція – з 15 червня.

Головне зображення: Карантинні обмеження можуть змотивувати подорожувати областю та нарешті побачити багато цікавих будівель, наприклад, Плебанівський віадук одразу за Теребовлею. (фото: Ірина Небесна)

Перейти до панелі інструментів