29.03.2024
Анонс Культура Новини

“Толока” тривалістю в 400 років: про що новий фільм Михайла Іллєнка

Сім років працювала команда над створенням фільму “Толока”, в якому йде мова про 400-літній відрізок часу в українській історії. Змінюється країна, її кордони і назва, політичний лад, не старіють лише кілька персонажів. Серед них головна героїня — Катерина, її хата і … собака.

Режисер фільму, автор сценарію та співпродюсер фільму Михайло Іллєнко розповів, що ідею екранізації виношував кілька десятиліть – ще з 60-х років.

– Толока – феномен нашої культури, символ незнищенності, – пояснює пан Іллєнко. – В 1967 році ми з братом мали цікаву розмову. Ми сиділи біля старої хати, критої сіном. І раптом брат каже: “В цій хаті — стратегія виживання і надія на майбутнє. Уяви: війна, згоріла хата, насувається зима, а в тебе є лише вода, очерет і кілька цеглин. Але головне — що є толока”. Коли господар має мінімум того, що потрібно для хати, і скликає усіх. Від толоки не відмовлялись, це прирівнювалось до гріха. І впродовж одного дня всі разом вже могли звести стіни. Тоді був хоч якийсь шанс на виживання. Бо воєн в нашій історії було багато, але, так само швидко, як хату знищують, вона так само швидко і воскресає.

Тоді ця розмова настільки вразила Михайла Іллєнка, що згодом стала основою сюжету для майбутнього фільму. Але між цим всім мали пройти роки.

– Це цікава думка про наше минуле, ще дотрипільске, коли так само підіймати хати. І про наше майбутнє, коли на Майдані збиралась громада і розв’язували питання, які до того здавались невирішуваними, – пояснює задум Михайло Іллєнко. – А потім я натрапив на вірш Шевченка “А в тієї Катерини хата на помості”. Він раптом на дві сторінки, але в ньому закладено так багато…

Сама історія створення фільму тісно пов’язана з  донькою режисера.

– Коли я почав працювати над ідеєю, в мене народилась дитина. Коли я читав їй сценарій, вона вперше в житті заплакала. Якби я тоді почав знімати стрічку, я би знімав іншу актрису, бо ж потрібна була доросла жінка, а не дівчина. А за 18-20 років донька виросла, стала акторкою та балериною.

Тож головну роль Катерини зіграла саме донька Михайла Іллєнка Іванна.

– Сам фільм є досить метафоричним, – застерігає Михайло Іллєнко. – Оповідально втиснути у 2 години 400 років історії – неможливо. Зрештою, була гостра потреба згадати Шевченка не лише в біографічних фільмах про нього. Якщо згадаєте, його творів на кіноекранах України не було останні 60 років. Так само як Кобзарю, ми заборгували й українським жінкам. Кожен може згадати, скільки довелось винести жінці під час війни. Мені казали, що це жіночий фільм. Не знаю, чи так насправді, але він задля вдячності жінкам. У фільмі дві жінки. Одна з них – українська хата. Це дві важливі сутності цієї історії.

Знімальна група співпрацює із Благодійним фондом допомоги армії “Повернись живим”. З кожного проданого квитка 7 грн відраховують у фонд,  той своєю чергою підтримує стрічку інформаційно. Це вже друга така співпраця “Повернись живим” із українським кінематографом. Першим став фільм “Кіборги”.

В Україні прокат фільму “Толока” стартує 12 березня.

Нагадаємо, до цього часу в міській раді Тернополя обіцяють модернізувати обладнання в “Палаці кіно”, аби містяни мали змогу відвідувати стрічки, які виходять в прокат.

 

Перейти до панелі інструментів