20.04.2024
Новини Політика

Тернопільські нардепи працюють пів року. Наскільки ефективно?

Депутати Верховної Ради IX скликання приступили до виконання депутатських обов’язків 29 серпня 2019 року. Через пів року журналісти “Терміново” вирішили поцікавитися ефективністю роботи народних обранців Тернопільщини.

Іван Калаур («Слуга народу») у передвиборчій програмі пообіцяв запровадити вибори за пропорційною системою з відкритими списками, повернути відповідальність чиновників за незаконне збагачення, впровадити обов’язкову конфіскацію майна корупціонерів, запровадити систему грошової винагороди для громадян за виявлення корупції,  впровадити незалежний контроль якості будівництва та ремонту автомобільних доріг,  перезавантажити Вищу кваліфікаційну комісію суддів, перезавантажити Вищу раду правосуддя,  провести радикальне очищення та перезавантаження прокуратури, скасувати недоторканність народних депутатів.

Іван Калаур – Голова підкомітету з цивільного та адміністративного законодавства Комітету Верховної Ради України з питань правової політики. Нардеп – спіавтор 15-ти законопроектів, жодного разу не виступив з місця чи з трибуни, зробив 1 депутатський запит.

Ці ж виконані передвиборні обіцянки знаходимо у Людмили Марченко (“Слуга народу”). У неї аналогічний рівень відповідальності, оскільки депутати-списочники мають однакову програму і голосують синхронно.

Людмила Марченко – голова підкомітету з питань законодавства про статус народного депутата України Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України. На рахунку депутатки 4 запити до Кабміну та органи місцевого самоврядування, 5 виступів з трибуни, співавтор 47-ми законопроєктів.

Андрій Богданець («Слуга народу», мажоритарник по ОВО №163, Тернопіль) у передвиборчій програмі пообіцяв скасувати недоторканість народних депутатів, однак за версією порталу «Слово і діло», обіцянка отримує статус “не виконано”, оскільки пан Богданець був відсутній на одному із голосувань.

Серед виконаних обіцянок: притягнення чиновників до відповідальності за незаконне збагачення, впровадження обов’язкової конфіскації майна корупціонерів, очищення та перезавантаження прокуратури, спрощення процедури імпічменту президента.

Андрій Богданець – Голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики. Подав 2 депутатські запити, 1 раз виступив з місця, співавтор 10-ти законопроєктів.

Ігор Василів («Слуга народу», ОВО №164) у передвиборчій програмі пообіцяв впровадження обов’язкової конфіскації майна корупціонерів, запровадити незалежний аудит якості автомобільних доріг, спростити процедуру імпічменту президента, скасувати недоторканість народних депутатів. Це – виконані обіцянки, ще 29 у процесі виконання.

Ігор Василів – Голова Тимчасової слідчої комісїю Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років, входить також до Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури. Встиг подати 7 депутатських запитів, тричі виступити з місця, подав у співавторстві 12 закопроєктів.

Іван Чайківський (самовисуванець, ОВО №165) наразі не має ні виконаних, ні невиконаних обіцянок.

Іван Чайківський – Секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики. На рахунку народного обранця жодного депутатського запиту, 5 виступів з місця, спіавторство у 5 законопроєктах.

Микола Люшняк (самовисуванець, ОВО №166) пообіцяв вдосконалити систему оподаткування, працював над удосконаленням системи дотування сільгоспвиробників, підтримував  реформу аграрної освіти і науки.

Водночас, видання «Слово і діло» зібрало невиконані за обидва скликання нардепа невиконані обіцянки – Люшняк планував запровадження народного вето, ліквідацію ОДА, завершення земельної реформи, планував ініціювати запровадження народного вотуму недовіри, обіцяв ввести на законодавчому рівні соціальний внесок для агропідприємств. Внесли у список невиконаних обіцянок  виключення державних компенсацій для аграрних компаній, обіцянку запровадити перевірку державних службовців на детекторі брехні, впровадження народної законодавчої ініціативи.

Микола Люшняк – входить до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. Спіавтор 9 законопроєктів, подав 5 депутатських запитів, чотири рази виступав з місця, раз із трибуни.

Володимир Гевко («Слуга народу», ОВО №167) у передвиборчій програмі пообіцяв домагатися притягнення чиновників до відповідальності за незаконне збагачення, запровадження незалежного аудиту якості автомобільних доріг, добиватися очищення та перезавантаження прокуратури

Має нардеп одну невиконану обіцянку 1 серпня 2019 року Володимир Гевко пообіцяв, що міст коло села Лисівці Тернопільської області відремонтують до кінця осені. Ремонт мосту досі триває.

Володимир Гевко – заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. Подав 1 депутатський запит, 8 законопроєктів у спіавторстві, один раз виступив з місця.

 

 

 

Перейти до панелі інструментів