26.04.2024
Новини

Тернопільські моржі змагалися у холодній воді (фоторепортаж)

Відкритий чемпіонат Тернопільщини з зимового плавання “Галицькі моржі-2020” відбувся у парку “Топільче” в неділю, 23 лютого. Змагалися не лише тернополяни, а й гості з Львова, Києва, Івано-Франківська, Хоросткова. Учасники спробували проплисти на сноутюбах та серфах – така ініціатива відбулась вперше у Тернополі. Так тернополяни та шанувальники відсвяткували 34-ту річницю клубу зимового плавання та загартування “Нептун”.

– Ми вирішили не приурочувати подію круглим датам, а створити щорічний фестиваль, організували флешмоб, частування, адже до цього були лише змагання, – ділиться координатор фестивалю “Галицькі моржі” Олена Мудра. – Хочемо організовувати щорічно, щоб залучати молодь, жителів міста вести здоровий спосіб життя. Фестиваль офіційно зареєструють в міській раді і внесуть у список щорічних фестивалів Тернополя. 

Під час спільного занурення моржі вигукували: “Ми – нептунці, ми – моржі, дружні, гонорові, закликаємо до нас, будемо здорові!» 

– Сюди приїхав не вперше, подобається місцева гостинність, організованість, – говорить гість із Києва, Майстер спорту України міжнародного класу Сергій Заленецький (66 років). – Зимове занурення для мене на першому місці, хочу щоб це було олімпійським видом спорту. Займаюсь плаванням майже 40 років. Відчуваю себе на 20, бо це еліксир молодості.

Організатори дійства зігрівали учасників гарячими стравами: рибною юшкою, борщем та картоплею.

Боролись за звання найспритніших жінки та чоловіки різних вікових категорій. Взяли участь понад 50 учасників. У жіночих категоріях до та понад 50 років перемогли гості із Львова, а у віці понад 60 найшвидшою у запливі на 25 метрів стала тернополянка Алла Лопатка. Серед чоловіків віком понад 40 років переміг Володимир Костецький, а найшвидшим рекордсменом, який проплив задану відстань за 17 секунд, став Михайло Николишин. 

– Я є членом цього клубу біля двадцяти років, – розповідає тернополянка, переможниця в категорії “60 років” Алла Лопатка  (57 років). – Почалось все, коли вперше занурилась в холодну воду на озері Святої Анни, мені сподобалось і вирішила спробувати тут. Після регулярного плавання, моржування почала менше хворіти, надихає більше займатися спортом. Кожну зиму беру участь в такому заході. Була в Києві, в Дрогобичі, але там немає таких умов хороших як в нас.

Усі учасники отримали подарунки від спонсорів, а переможців нагородили грамотами та медалями.

– П’ять років плаваю зимою, до цього часу не брав участь у таких заходах, – ділиться переможець в категорії чоловіків більше Володимир Костецький (41 рік). Не очікував, що переможу. Бажаю всім відчути цей заряд, який максимально можна отримати зранку тут, у воді.

Перейти до панелі інструментів