23.04.2024
Історична спадщина Новини

Мінкульт пообіцяв цього року відреставрувати ратушу в Бережанах

У 2020 році повністю відреставрують бережанську ратушу. Про це заявила заступниця міністра культури, молоді та спорту України Світлана Фоменко на пресконференції щодо захисту об`єктів ЮНЕСКО в Україні.

Цього року планують відреставрувати п’ять об’єктів. На все піде 114 млн грн.

– Щороку ми витрачаємо ту чи іншу суму на проведення реставрацій, але цього року вирішили сконцентруватись саме на тих об’єктах, які є в передаварійному або навіть аварійному станах, – пояснює Фоменко. – Якщо ми зараз їх не реставруємо, це матиме безповоротні наслідки. Тому міністерство пріоритезувало наші видатки, бо вони дуже обмежені. Але цього року хочемо присвятити багато зусиль збереженню національної спадщини.

Один з таких об’єктів – у Бережанах, це територія національного заповідника, розповіла заступниця міністра.
– Мова йде про ратушу, пам’ятку національного значення, яка вже зараз перебуває в аварійному стані, – цього року її повністю відреставрують, обіцяє Світлана Фоменко. – Реставрація буде повністю автентичною. Зараз реставраційна справа вже досягла таких висот, коли нічого не добудовують, не використовують сучасні матеріали, а лише ті, котрі свого часу застосували під час будівництва. Таким чином зберігають той стан пам’ятки, який був раніше.
Крім ратуші в Бережанах, відреставрують також наступні пам’ятки:

– Костел Святого Миколая;
– Кам’яну могилу;
– Хотинську фортецю;
– Бурсу на території Софії Київської.

Нагадаємо, ратушу в Бережанах звели в 1811 році. Останніми роками через проблеми з водовідведення, вона перебуває не в найкращому стані.

 

Перейти до панелі інструментів