17.04.2024
Здоров’я Новини

На Тернопільщині на грип і ГРВІ захворіло майже 6,5 тисяч чоловік

Сьогодні, 23 січня, у Тернополі відбулась прес-конференція, під час якої спеціалісти розповіли про стан захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в області. 

– Епідемічний сезон грипу і ГРВІ зазвичай починається з жовтня місяця, сорокового тижня року і завершується 20 тижнем наступним роком, – повідомила завідувачка відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Марія Павельєва. – Це період, який охоплює 2 роки. Ми визначили, яка є циркуляція вірусів грипу на нашій території, в 50 % випадків є лабораторне підтвердження грипу типу А. 

Великий ризик ускладнень під час захворювання у дітей до 5 років, людей похилого віку, які мають хронічні захворювання, вагітних жінок. Їм захист потрібен найбільше.

За даними щоденного моніторингу спеціалісти повідомили, що ситуація є нестійкою, неблагополучною. З 13 січня спостерігається підвищення захворюваності. За вчорашній день з адміністративних територій показник склав  617, 4% на 100 тис населення, а з 17 січня та минулий тиждень середній показник збільшився майже у три рази. Серед дітей,які хворіють більше як 59 % – діти шкільного віку. Зросла госпіталізація, за тиждень на 20 %, це означає, що є хворі з ускладненнями, з тяжким перебігом захворювання. 

– Кількість хворих в області за останній тиждень 6 437 чоловік, близько половини діти, – повідомила лікарка-епідеміолог ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Світлана Маціпура. – Діагноз у більшості ГРВІ, буває грип. В грудні було 5 випадків грипу, а в січні значно більше.

– Епідемситуація вже зараз є, але школи не зачиняють, бо у різних регіонах інший рівень захворюваності, – доповнила Марія Павельєва. – Зараз щодо нового наказу в нас ділиться все від інтенсивності. Скоріше показники перевищили низьку позначку, а зараз і середню. Протиепідемічні заходи вводяться при перевищенні середнього показника на 12-ти адміністративних територіях Тернопільської області, але у деяких регіонах більше хворіють дорослі,а не діти. Ми моніторимо ситуацію, повідомляємо, тоді засідає комісія в районах і вирішує як діяти в ситуації, як це відбувалось у Чорткові, де зупинили навчання у школах, після чого комісія повторно буде вирішувати чи відкривати школи. Якщо показник у школі чи класі перевищує 20 %, можна призупинити навчання, як це відбулось у трьох школах Тернополя в окремих класах. 

 

Перейти до панелі інструментів