26.04.2024
Аналітика Новини Суди

Суд став на бік жителів Возилова у справі про 44 га землі

Жителі Возилова Бучацького району відстояли у суді 1-ї інстанції 44 га землі пасовища за селом – суд визнав протиправним та постановив скасувати рішення Золотопотіцької селищної ради, завдяки якому право оренди на цю землю пішло на аукціон.

Відповідне рішення Бучацький райсуд прийняв у четвер, 16 січня. Наразі воно законної сили не набрало – оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Утім, таке завершення судової тяганини люди зустріли вигуками “Дякуємо!”, дехто із жінок навіть розплакався. Рішення суду вони вважають маленькою перемогою і розуміють, що це, швидше за все, ще не кінець.

– Сьогодні ми зробили перший крок до повернення земельної ділянки в користування громади, – каже представник позивача, адвокат Валерій Муж. –  Такі рішення суду є показовими для забезпечення принципу верховенства права в нашій державі. Вказують, що в судовому порядку можуть бути доведені незаконні дії суб’єктів владних повноважень

 


Нагадаємо, навесні 2019 року на землю, яку возилівчани вважають своїм пасовиськом, заїхала техніка. Тоді люди дізнались, що право оренди нібито на аукціоні викупив відомий підприємець і буде там розбивати яблуневі сади. Причому, на аукціон земля потрапила нібито завдяки рішенню депутатів селищної ради №1272 від 14 лютого 2018 р. “Про надання згоди Держгеокадастру на завершення робіт.”

Однак депутати запевнили людей, що не голосували за надання згоди Головному управлінню Держгеокадастру в Тернопільській області на завершення робіт з підготовки земельних ділянок до продажу права оренди, зокрема ділянок у Возилові та Сновидові. І питання про ці ділянки навіть на голосування не виносилось, адже землі у цих селах бракує навіть для самих жителів. Відтак люди об’єднались, подались відстоювати пасовисько у суди та доводити, що рішення №1272 є незаконне, оскільки в його переліку є ті землі, яким там не могло бути.

Про це ми писали у статтях:

Під час попередніх судових засідань суд вислухав кількох свідків-депутатів, які наголосили на тому, що не голосували за скандальне рішення та розповіли, що в їхній ОТГ не проводиться не аудіозапису, ні відеозапису із засідань сесії. А самі питання, що виносяться на сесію, не проходять засідань виконкому та постійних депутатських комісій.

Представник ОТГ у суді, голова Ростислав Кушик наполягав, що депутати таки голосували. Мовляв, вони давали згоду на завершення робіт з інвентаризації землі та просили згадувані ділянки не виставляти на аукціон, а повернути у комунальну власність. Однак в оспорюваному рішенні написано так як написано, бо це, мовляв, продублюваний порядок відведення земель і всі подібні рішення так звучать. Люди ж натомість просили його або визнати, що він не розібрався, або ж його зацікавлені особи просто “підвели під монастир” з таким формулюванням рішення.

– Ми вийшли із судового засідання – вже шостого по рахунку, вже нам і набридло ходити, – каже позивач Василь Джердж. – Сьогоднішня справа пішла на нашу користь. Тобто, рішення сесії – недійсне, що ми і хотіли довести, а далі будемо продовжувати боротьбу. Думаємо, що попереду ще велика робота. Так як тут, на нашу думку, були перевищені посадові обов’язки керівником селищної ради – я не юрист, але здається, що тут таки можна говорити про ст.366 КК “Службове підроблення”.


За словами чоловіка, селяни зацікавлені в тому, щоб очільник ОТГ відповів за свої дії. Аби, додає позивач, знав, як порушувати і йти проти волі народу.

– Я дуже рада, що хоча би зараз, за понад півроку поневірянь таких, хоча б якесь рішення винесене на користь людей, – каже спеціаліст-землевпорядник, депутат Золотопотіцької селищної ради Лілія Чорна. – Але я розумію, що це, мабуть, лише початок і до завершення цієї справи ще далеко. Але сподіваюсь, що ми все це пройдемо, витримаємо, бо правда – на нашій стороні.

Перейти до панелі інструментів