07.05.2024
Новини Соціальні проблеми

“Депутатам на зарплати мають, а дітям – ні”. Мама зі Збаражчини скаржиться, що не отримала допомоги на дитину

Про те, що не отримала за два місяці державної соціальної допомоги на дитину у редакцію “Терміново” повідомила Ніна Сенчишин із села Залісці Збаразького району. Жінка сама виховує 7-річну доньку, тому ця допомога для неї дуже важлива. Як каже пані Ніна, вона не одна така. Знає багато мам зі свого району, у яких та ж проблема. 

Ніна Сенчишин вже телефонувала у Міністерство соціальної політики, де їй сказали, що за грудень все профінансували. Зверталася і у Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації, там сказали, що казначейство ще не провело коштів. 

– Депутатам на зарплати гроші мають, а дітям ні, – обурюється жінка. – Новий рік,  свята дитина хоче подарунка, а я не маю за що купити. А тим більше я одна, я не можу покинути дитину, щоб їхати на роботу.

Документи на отримання допомоги треба поновлювати 4 рази на рік, пояснює мама. В грудні вона подала документи. 

– Раніше якщо поновлювали документи на початку місяця, то до його кінця вже отримувала гроші, – каже жінка. – Цього разу досі не отримала нічого. Мені сказали, що кошти будуть в січні. 9 число, нема. Телефоную у Департамент. Мені кажуть, що в лютому будуть, бо казначейсво ще не провело… .

Коли виплатять допомогу на дітей матерям зі Збаразького району, ми запитали начальника Департаменту  соціального захисту населення облдержадміністрації Вадима Боярського. Як пояснює він, певна затримка вийшла із початком нового бюджетного року. Але жодних порушень тут немає. 

– Порушення законодавства немає, тому що кошти виплачують в місяці, в якому нараховується допомога, – каже він. – Але у зв’язку з початком нового року це не відбулося 10 числа, як зазвичай, а пізніше, поки відкрилися нові рахунки. Так є кожного року. Кошти в область надійшли минулого тижня,  у п’ятницю, 10 січня. Але їх не провели через казначейство. Вчора, 15 січня Збаразьке управління перевело кошти на одержувачів. Думаю, ці гроші вже у жінки на рахунку. 

У грудні Ніна Сенчишин не отримала допомоги, тому що здала документи цього місяця, відтак нарахування пішло в січні, тут порушення немає, пояснює пан Боярський.

– Якщо жінка звернулася в грудні, то не може вже цього місяця отримати допомоги, бо тільки подала документи і є порядок надання цих допомог, – каже він. – А в січні допомога може виплачуватися з 1 до 30 числа, і це не вважається порушенням законодавства.

Перейти до панелі інструментів