20.04.2024
Новини

“Своє не дамо, бо ми більше нічого не маємо”: жителі Бучацького району борються за 44 га землі

Жителі села Возилів Бучацького району можуть втратити майже 44 га пасовища за селом. Причиною цього є нібито рішення Золотопотіцької селищної ради про надання згоди Головному управлінню Держгеокадастру в області на виставлення на аукціон права оренди на цю землю. Тільки як прості мешканці, так і їхні ж депутати переконані, що такої згоди ніхто не давав й за це не голосував.

Тепер на ці землі претендує відомий підприємець. Спершу людям розповідали, що розіб’ють тут яблуневі сади, потім – що їх засіють або ж випасатимуть там кіз. Місцеві – проти. Адже землі у селі бракує навіть для самих мешканців. Окрім того, свого часу люди, яким би вона мала піти на паї, відмовились від розподілу цієї ділянки, аби зберегти пасовище, бо іншого у них немає. А про те, що тепер на їхню землю зазіхають, люди дізнались постфактум – коли на пасовище 26 квітня 2019 р. для робіт приїхали трактори.

– Як віддати землю, як ми самі маємо по 39 сотих паю? – каже мешканка села Ганна Джерж. – Це земля – Дністровський каньйон, плюс до того, що ми віддали свої паї. Як скликали колишніх колгоспників, робили збори, то вирішили, що ми лишаємо своє поле на пасовисько. Ми мали мати побільше землі, але відмовились, аби тільки було пасовисько… Своє ми не дамо, бо ми більше нічого не маємо – лише це поле.

Спершу свою землю люди спробували захистити у Тернопільському окружному адміністративному суді, однак суд закрив провадження та роз’яснив, що справа належить до юрисдикції Бучацького районного суду Тернопільської області. Тепер судяться у Бучацькому райсуді. Люди добиваються визнання протиправним та скасування згадуваного рішення селищної ради. Чергове засідання відбулось 5 грудня. Відповідачі, а це Золотопотіцька селищна рада та треті особи – фермерське господарство “Радчук”, головне управління Держгеокадастру, не з’явились.

 

Рішення, кажуть, фіктивне

Чому люди переконані, що землі їх позбавляють незаконно, роз’яснює адвокат Валерій Муж.

– 14 лютого 2018 року Золотопотіцька селищна рада видала рішення №1272, яким надано згоду Головному управлінню Держгеокадастру в Тернопільській області на завершення робіт з підготовки земельних ділянок до продажу права оренди, зокрема земельної ділянки за межами села Возилів, площею 43,8996 га, – каже він. – Ми наголошуємо, що дане рішення саме “видано” Золотопотіцькою селищною радою. Його фактично тільки видано за підписом голови та скріплено печаткою Золотопотіцької селищної ради. Оскільки підставою нашого позову є саме те, що питання щодо земельної ділянки села Возилів  не ставилося на голосування, отже такого рішення радою не могло прийматися.  Тож мова іде загалом про фіктивність оскаржуваного рішення.

Окрім того, того ж дня, коли нібито депутати давали свою згоду, вони підтримали інший проект – №1273, яким звертались до головного управління Держгеокадастру щодо передачі вказаної земельної ділянки з державної у комунальну власність. Зокрема, на підставі розпорядження Кабміну України від 31 січня 2018 р.№60, відповідно до якого, усі землі за межами населених пунктів, які на той момент належали до державної власності, повинні передаватись до ОТГ у їхню власність.

– Виходить, що на одній сесії депутати прийняли два суперечливих рішення, – додає адвокат. – А це додатково підтверджує, що депутати не голосували за рішення саме №1272.

Не могли дати згоду, бо біда

Свідчення про те, що депутати не голосували, дала й спеціаліст-землевпорядник, депутат Золотопотіцької селищної ради Лілія Чорна. Вона розповіла, що проект рішення №1272 не видавався для огляду депутатам перед голосуванням і що на момент голосування депутати вирішили виключити із нього земельні ділянки не тільки села Возилів, а й села Сновидів.

– На цій сесія я була присутня, – каже вона. – Коли почали обговорювати лист Держгеокадастру і говорити, що необхідно дати дозвіл на передачу на аукціон, то почалась жвава дискусія. Справа в тому, що у селі Возилів, Сновидів катастрофічна ситуація із землею. Там землі не вистачає. Село Сновидів – там велике село в нашій громаді, в якому народжуваність перевищує смертність, дуже багато багатодітних сімей і для селян там земля має значення. У селі Возилів взагалі немає жодної земельної ділянки з пасовищем, яке б було поблизу села.Це єдина земельна ділянка, площею 43 га, яка розташована близько до будинків. І ще із 2017 була така не одна справа від учасників АТО, які хотіли взяти на цій площі по 2 га. Вже тоді представники селищної ради їздили в адмінсуд, представляли інтереси громади та доводили, що цю землю не можна дати. І з того часу так ніхто цю землю не взяв. З того часу це питання в нас на сесії піднімалось, обговорювалось жваво, неодноразово в.о. старост сіл Возилів та Сновидів виступали та пояснювали, що громада буде виступати проти того, щоб ці землі віддавати в оренду.

Як пояснює пані Чорна, депутати про цю проблему знали і не могли дати дозволу. І більше того, саме на цій сесії прийняли рішення, щоб не погоджувати цю землю для аукціону.

– Як так сталось, що в переліку рішення з’явились і ці землі? Це дивно, – додає вона.

Окрім пані Лілії, схожу інформацію озвучили й інші два свідки – теж депутати селищної ради. Вони стверджували, що не голосували за надання згоди Головному управлінню Держгеокадастру у Тернопільській області на завершення робіт з підготовки спірної ділянки до продажу права оренди.

Наступне засідання – 20 грудня. Люди сподіваються, що суд врешті прийме рішення на користь громади. Але додають,що як би не закінчилось це все, на свою землю чужих не впустять.

Перейти до панелі інструментів