28.03.2024
Історична спадщина Новини Файні люди

Справжній дідух не купити. Ярослав Осадца про створення символу Різдва 

Майстер народної творчості з Тернополя Ярослав Осадца, який є автором восьмиметрового дідуха-рекордсмена, цьогоріч виготовив менший, але особливий символ Різдва. У чому його принада і чому важко назвати дідухом те, що продають на базарі, дізнавалася журналістка “Терміново”.

В українській культурі символом, оберегом Різдвяних свят є солом’яний дідух. Він уособлює родоначальників сім’ї, предків, дідів, захисників будинку. Дідух робиться з того, що вродило на господарстві, щоб наступний рік був ще багатшим. Зараз традиція плести оберіг відходить у минуле. Люди купують готові дідухи на ринку, але як говорить майстер народної творчості Ярослав Осадца, те, що на базарі, дідухом назвати не можна, адже це просто оберемок пшениці.

Чоловік вже 17 років виготовляє різноманітні дідухи, у тому числі й рекордні. Робить їх за спеціальними принципами та технологіями, які несуть у собі глибинний сенс. 

—Плету за принципом календаря, де є 12 серпів, ярусів гілок, які показують, що потрібно працювати увесь рік аби мати хліб, — розповідає пан Ярослав, працівник центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді. – Важливі самі колоски, їх потрібно ще влітку заготовити. Вони мають бути золотистого, світлого кольору, без шкідників та не зовсім дозрілі, щоб не обсипались.

В минулі роки пан Ярослав ставав рекордсменом, створивши найбільший дідух в Україні. Висота його сягала 8 метрів, а вага 100 кг. 12 січня чоловік презентував мешканцям міста меншого дідуха, але особливого. Складається він з дуже давніх колосків, а висота, орієнтовно, – 3 метри. 

—Завжди хотів зробити дідух, який буде просто прославляти сніп, адже є різні, – продовжує чоловік. – Прості снопи рідко виставляють на виставку та і я хотів зробити, не для конкурсу, а просто так, щоб тішити людське око. В цьому дідусі я зробив своєрідний п’єдестал, який облагороджує його, ніжку, як світ померлих, які прославляють цей виріб та інші традиційні елементи.

Який ваш дідух, робите самостійно чи купуєте? Напишіть про це у коментарі.

Перейти до панелі інструментів