19.04.2024
Жінки Здоров’я Новини

“Жінкам потрібна дружня підтримка”: тернополянки, які побороли рак, створили ГО

У Тернополі створили громадську організацію, що підтримує жінок, які борються з раком, – “Амазонки Тернопілля”. Її голова – психологиня Марина Орап – знає про онкологію не з чужих слів, бо сама боролася з недугою і перемогла. Після цього переконана: важливим елементом одужання при раку є позитивне психологічне налаштування і дружня підтримка в процесі одужання.

– Коли я вилікувалась, то намагалась різними способами налагодити психологічну підтримку онкохворих: організувала терапевтичну групу, проводила індивідуальні консультації і групові заняття. Через два роки дійшла думки, що жінкам в першу чергу потрібна дружня підтримка тих, хто цю хворобу вже пережив.

Так виник клуб спілкування в невимушеній атмосфері. І виявилось, що все це насправді необхідно великій кількості жінок.

–  Тому ми почали організовувати різні заходи, продовжує пані Марина. –  Щочетверга ми відвідуємо онкодиспансер, розмовляємо з пацієнтками.  Щомісяця у нас відбуваються засідання клубу. Ми спілкуємось, обговорюємо питання, ділимось думками, підтримуємо одна одну. Ми провели круглий стіл, який був присвячений актуальним проблемам профілактики, лікування і реабілітації онкохворих. Провели день краси: пацієнткам робили макіяж, фотографували. Жінки раділи, бо відчували себе гарними навіть під час боротьби з хворобою. Провели день здоров’я, під час якого фітнес-тренер показував фізичні вправи, що допоможуть у  реабілітації після мастектомії.

Тож постало питання про заснування громадської організації.

– І ми зареєструвались. Хочу особливо підкреслити роль жінок, в яких я знайшла однодумиць і які зробили заснування громадської організації можливим. Це Оксана Содомора, Галина Чорна і Оксана Коцюба, вони ж стали співзасновницями і є активними її учасницями, – додає голова ГО.

Марина Орап зауважує: ГО є неприбутковою організацією, вони не збирають  і не розподіляють кошти. Їхня мета – підтримка онкохворих жінок, які перебувають на лікуванні та в яких ремісія.

– Ми здійснюємо дружню психологічну допомогу, – ще раз наголошує голова ГО.

І додає, що в ГО “Амазонки Тернопілля” чекають на тих, хто стикнувся з такою ж проблемою.

Звертатись можна безпосередньо до Марини Орап.

Слідкувати за новинами ГО “Амазонки Тернопілля” можна у фейсбук-групі за посиланням.

Перейти до панелі інструментів