20.04.2024
Новини Розслідування

Торги без реальної конкуренції: хто майже за 2 млн облаштує спортмайданчик на Тарнавського

Нещодавно жителів Тарнавського,22  ощасливили інформацією про встановлення нового мультифункціонального спортивного майданчика. Щоправда, у людей виникли питання, з якого бюджету підуть кошти на його встановлення та хто ж візьметься за роботи.

А це, за даними сайту закупівель Prozorro, одне із підприємств знаної у Тернополі, завдяки бруківці, родини Мазуриків. Чи прозорою була процедура –  питання.

Кажуть, помилка

13 листопада на сайті  “Тернопіль житлово-комунальний” з’явилась інформація про встановлення на вулиці Генерала Тарнавського, 22 нового мультифункціонального спортивного майданчика. У ній зазначалось, що облаштування передбачено “Громадським бюджетом”. Начебто проект був торік у числі переможців.

Схожу інформацію ще раніше отримували і мешканці навколишніх будинків. Ще як тільки на майданчик заїхала техніка, 5 листопада, люди занепокоїлись, чи бува не буде там багатоповерхівки. Викликали поліцію. Та, власне, звертались у редакцію “Терміново”. Згодом повідомили, що тривога – марна. Їм роз’яснили, справді облаштовують спортмайданчик за проектом, який торік був одним із переможців “Громадського бюджету”. Це викликало у жителів додаткові питання, адже схожий проект у 2018 справді був, але не набрав необхідної кількості голосів для реалізації.

За які ж кошти облаштовують майданчик, ми поцікавились у прес-службі міськради. Тут відповіли, що на згаданому сайті  – помилка, роботи проводяться за кошти з державного та місцевого бюджетів. А завершити роботи мають до кінця 2019 року.

Ремонтує фірма Мазуриків

Хто облаштовує – відповідь дає сайт закупівель Prozorro. За його даними, тендер на реконструкцію спортивного мультифункціонального майданчика з очікуваною вартістю 2 млн 182 тис. 730 грн управління ЖКГ оголошувало двічі. Перші торги, оголошені у вересні, не відбулися, бо не було конкуренції. Заявку подало лишень ТОВ “ТОМ-ІнвестБуд”. За другим разом охочих виявилось уже двоє – теж ТОВ “ТОМ-ІнвестБуд” та ТОВ “Західтернобуд”. Перше запропонувало виконати роботи за 1 млн 895 тис. 500 грн, друге – за 1 млн 909 тис. 50 грн. Як результат, переможцем визнали ТОВ “ТОМ-ІнвестБуд” та 29 жовтня уклали з ним угоду. Як зазначено у ній, термін виконання робіт – до 31 грудня 2020 р. Джерело фінансування – кошти місцевих та інших бюджетів.

Самі ж конкуренти, як каже система Dozorro, зустрілись на торгах вдруге. І вдруге – “Західтернобуд” програв. Згадана фірма, заснована у березні 2018 року, ще не має перемог у конкурентних закупівлях.  Засновники – Кіцану Андрій Лазаревич та Кіцану Володимир Андрійович. Останній і є директором. Він – студент.

Контактною особою від цієї фірми під час проведення тендеру на реконструкцію зазначена Косович Олена Ярославівна. Основним місцем її роботи, як зазначено у декларації її чоловіка-держслужбовця за 2019, є ТОВ “Тернопіль Будпостач”.

Різні фірми – одні люди

А ця фірма, як випливає із реєстраційних даних, також має стосунок до Мазуриків. Так, за даними youcontrol.com.ua, засновниками “Тернопіль Будпостачу” є Крайчак Руслан Ярославович та Крайчак Галина Романівна. Жінка зареєстрована у тих же квартирі та будинку, що і директор ТОВ “ТОМ-ІнвестБуд” Мазурик Василь Романович – в будинку на вул. Лесі Українки.

Утім, поєднує їх не тільки один працівник. Так, контактною особою від ТОВ “ТОМ-ІнвестБуд”, за даними Dozorro, була Ленько Ірина Богданівна. Її clarity-project.info – база даних і система аналітики публічних закупівель Prozorro пов’язує із ТОВ “Західтернобуд”. Зокрема, під час першого тендеру, де зустрічались конкуренти, пані Ленько взагалі була контактною водночас і в однієї фірми, і в іншої.

Окрім перетину прізвищ, об’єднують конкурентів й деякі документи. Так, як кажуть фахівці з ГО “Центр громадського моніторингу та досліджень”, обидва учасники завантажили свої пропозиції 11 жовтня. Подані документи у PDF – форматі – створені за допомогою однієї програми для пристрою. Також у пропозиціях учасників є завантажені однакові листи та довідки з однаковим застосування жирного шрифту.

Тож, враховуючи усі вищезгадані факти, у цій ситуації може йтися про домовленості між конкурентами.

Перейти до панелі інструментів