20.04.2024
Гуманітарна сфера Новини

Тернополян запрошують зробити добро для безпритульних та літніх людей

Подарувати необхідні речі або оплатити святковий різдвяний обід – і таким чином приєднатись до щорічної акції “Таємний Санта” запрошують тернополян. Це всеукраїнський рух, який проводять вже котрий рік. Основна мета – подарувати свято дітям, безпритульним та самотнім літнім людям.

“Молодь за мир” і Спільнота святого Егідія проводять різдвяні обіди з бездомними, дітьми і літніми людьми вже понад 30 років у світі і 20 – в Україні, – розповідає координаторка руху “Молодь за мир” в Україні Ольга Макар. –  І завжди частина обіду – це подарунок. Якось побачивши, з яким ентузіазмом люди грають у таємного Санту, відправляючи подарунки випадковим незнайомцям, ми задумалися, як включити в цю гру бідних. І так вийшло.

Тож тепер до акції запрошують приєднуватись всіх охочих, незалежно від міста. Різдвяні ініціативи проводять у Києві, Львові, Івано-Франківську, Харкові та Одесі.

Що треба зробити

Ви реєструєтесь за посиланням, в процесі самі обираєте, як хочете допомогти: надіслати подарунок, чи оплатити обід (вартість одного – 175 грн.), чи і те, і інше. Також ставите галочки в пунктах, кому хочете зробити дарунок: літній людині, безпритульному, чи обрати кілька варіантів.

На вашу електронку за один-три дні приходить опис вашого підопічного. Це може бути конкретна особа або узагальнення. В листі також вкажуть, чого саме вона потребує.

Наприклад, як ось тут:

Приклад із минулорічної розсилки Таємного Санти

Ви купуєте те, на що маєте змогу. Можна лише дещо зі списку. Можна всі пункти. Якщо чогось бракуватиме, організатори обіцяють доукомплектувати, адже паралельно до збору подарунків, також збирають і кошти на благодійний рахунок.

Після цього ви надсилаєте пакунок із купленим добром на вказану в листі адресу. Отримані подарунки вручать підопічним на святковій вечері 25 грудня або 7 січня.

Чи можна купувати поза списком?

– Можна креативити, звісно, і наші Санти це увесь час роблять: вони дарують дуже ніжні, дбайливі подарунки, – пояснює Ольга. – Втім, у любові головне – мудрість: тому, наприклад, ми стараємося, щоб усі подарунки були більш-менш рівноцінні, щоб нікого не образити і не обділити. Подарунки завжди дуже круті, і люди дуже дивуються і радіють, коли їх отримують. Особливо діти. Один хлопчик, побачивши в пакунку те, про що він мріяв, почав кричати іншим дітям: «Ось бачите, я казав, що святий Миколай існує, бачите!».

Тож всіх небайдужих закликають долучатись та дарувати свято людям, які особливо його потребують.

До речі, торік на акцію «Таємний Санта» (зробити подарунки для бідних) зареєструвалося 2766 людей з усієї України. Однак, як кажуть в “Молодь за мир”, насправді людей було значно більше, оскільки деякі заявки створювали від імені цілих класів.

Головне зображення Alexas_Fotos з сайту Pixabay

Перейти до панелі інструментів