28.03.2024
Історична спадщина Місто Новини

У Тернополі відкрили синагогу у бронзі

На вулиці Руській поблизу морфологічного корпусу медуніверситету відкрили ще одну частину проекту “Бронзовий Тернопіль”. Це макет синагоги, зруйнованої у 1944 році, і ринкової площі, яка теж була повністю зруйнована під час боїв за Тернопіль.

Так виглядала Тернопільська синагога до війни
Ринкова площа у Тернополі

Після війни залишки синагоги знесли. Тут спорудили нову будівлю, в якій розмістилася котельня та художній комбінат. Зараз на вулиці Паращука, 2  (за музичним коледжем ім. С.Крушельницької) – руїни котельні і майстерні художників. Макет поставили у більш людному місці.

  • Через цей проєкт ми відтворюємо історію нашого міста, – каже заступник міського голови з гуманітарних питань Леонід Бицюра. – Історію, яка до кінця недосліджена, історію, яку ми повинні відтворити для себе, історію, яка має працювати на розвиток патріотизму. А на причетності і любові до міста можемо розвивати те, що буде стосуватися майбутнього міста.

У довоєнному Тернополі майже половину жителів складали євреї. Вони жили тут з початку заснування міста у 1540 році і їхній внесок в історію не можна недооцінювати, вважає архітектор проєкту Володимир Кріса.

  • Я тішуся, що цей пам’ятник буде своєрідною даниною пам’яті єврейській громаді, якої на нинішній час майже не збереглося, – додає пан Володимир. – У Тернополі дуже мало корінних тернополян, отже, мало людей, які мали би відчуття давнього Тернополя і могли би його передати нащадкам, тому я тішуся, що став частиною цього проєкту.

  • Дуже погано, що ринок у нас не зберігся, як у Львові чи Івано-Франківську, а це – візитна картка всіх західних міст, ми її втратили, – додає скульптор проєкту Дмитро Мулярчук. – На макеті ми можемо зрозуміти обриси колишнього ринку.

 

Є задум створити макети ратуші, Єзуїтського костелу, залізничного вокзалу, тому просять долучатися до проєкту “Бронзовий Тернопіль” усіх людей доброї волі, адже спорудження усіх бронзових пам’яток стало можливе лише за сприяння сімей небайдужих тернополян – Маслівців, Дігаїв, Білянів.

Перейти до панелі інструментів