26.04.2024
Історична спадщина Мандри Новини

Завантаж і мандруй: для Скали-Подільської розробили власний туристичний мобільний додаток

Скала-Подільська тепер має власний мобільний додаток, в якому можна ознайомитись з історичними та природними пам’ятками містечка та околиць – NearYou.

Всього за кілька місяців активісти розробили додаток, зняли проморолик, встановили фотозону та інформаційні таблички на історичних локаціях, тепер продовжують наповнювати застосунок новою інформацією.

– Зараз вже доступні історичний та природничий маршрути, – розповідає керівниця проєкту “Скала – перехрестя туристичних шляхів” Ірина Джуфер. – Продовжуємо доповнювати їх, і паралельно працюємо із аграріями та фермерами громади, аби залучити їх до розвитку агромаршруту – третього у додатку, намагаємось пояснити їм переваги “реклами” у застосунку. Адже агротуризм розвинений за кордоном, тож і в нас справа помалу почне рухатись, просто треба часу.

Основною функцією додатку є три туристичні маршрути. Якщо мандрівник не хоче відвідувати всі запропоновані локації, то може створити власний маршрут і пройтись лише тими, що його цікавлять. Також в застосунку можна отримати інформацію про можливі екскурсії і зв’язатись з екскурсоводом. Є тут також інформація про готелі, кафе та крамниці містечка. А ще – цікавий бонус – історичний квест, який можна проходити, відвідуючи локації і підвищувати власний рейтинг.

Додаток розробляли програмісти зі Львова, проморолик знімали хлопці з Києва. Кістяком же проєкту були четверо людей.

– Історичну довідку про місто нам розробила місцева історикиня та краєзнавиця Оксана Ундерко, – продовжує Ірина. – Це людина, яка знає про Скалу стільки, що її можна слухати годинами. Далі над текстом працювала місцева поетеса і письменниця Аліна Червоноока, аби адаптувати тексти для додатку та інформаційних таблиць, що їх розмістили містом. Її чоловік, Червоноокий Артем, робив світлини місцин, що позначені на маршрутах. Я відповідала за роботу програмістів. Згодом всі тексти вичитувала місцева філологиня. Оскільки додаток двомовний, то все також перекладали на англійську три місцеві вчительки, а ще одна волонтерка з Америки адаптувала їх для носіїв мови. Як бачите, роботи було чимало. І хоч всі працювали на волонтерських засадах, але зробили все дуже якісно.

Виконати всі роботи вдалось за кілька місяців: з червня по вересень.

Тож тепер кожен, хто приїздить до містечка, матиме можливість не просто блукати самотужки, а прокладати маршрути, дізнаватись, що було раніше на місці тієї чи іншої будівлі. Адже Скала – це не лише про фортецю та костел.

Основні туристичні маршрути Скали пов’язані із Михайлом Грушевським (його дружина Марія Вояковська свого часу працювала у містечку вчителькою, тут же вони й обвінчались – авт.), родиною Голуховських, які були останніми власниками містечка, та єврейською спадщиною міста, пояснила Ірина Джуфер.

– Крім цього також додали цікаві архітектурні об’єкти Скала-Подільської об’єднаної територіальної громади: костел у Лосячі, дерев’яну дзвіницю XVII ст. в Іванкові та костел у селі Турильче.

Приєднатись до проєкту також пропонують і іншим містам області, що хочуть розвивати туризм.

Наразі NearYou доступний лише для користувачів Android. Завантажити його можна за посиланням.

 

Перейти до панелі інструментів