26.04.2024
Громада Місто Новини

У голосуванні за громадський бюджет зникають голоси. У міській раді кажуть, що це неможливо

Голосування за проєкти «Громадського бюджету» триває у Тернополі. Тернополяни можуть проголосувати за один великий і один малий проєкт до 8 листопада. Про те, що у голосуванні за один із них зникають голоси, у редакцію повідомила читачка Олена Прохира.

– Мова йде про проєкт №61, який подав мій чоловік, – розповідає пані Олена. – Перший раз щезло 5 голосів, а вчора ще 8.

Жінка каже, люди, які проголосували, скидають скріншоти, де одна цифра, наступного дня на сайті голосів менше.

Цей скрін зроблений о 22.40 28 листопада 2019 року. На ньому 92 голоси.

О 6.03 наступного дня голосів було тільки 86.

Олена припускає, що це помста за активну громадську позицію чоловіка.

– Є підозра, що це робиться навмисно, – продовжує читачка. – Можливо, тому, що Ростислав, виступив проти передачі в приватну власність ділянки на Стадникової, 1.  Збирав людей. Виступив на сесії ТМР 25.10 по цьому питання і по Живова,4. Або це якісь хакери-конкуренти, в інших крадуть голоси, а собі добавляють.

Проєкт Ростислава Прохири – спортивний майданчик з вуличними тренажерами на вулиці Оболоня,11. Його кошторис – 300 тисяч гривень.

За коментарем ми звернулися до речниці Тернопільської міської ради Мар’яни Зварич. Та запевняє: це неможливо.

  • Система створена в рамках програми «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP), що фінансується Швейцарською Конфедерацією та виконується Фондом Східна Європа, – говорить Мар’яна Зварич. – Ця система працює у десятках інших міст, у Вінниці, у Житомирі, в Ужгороді, Миколаєві, Луцьку та ін. І ніхто з цих міст, як і Тернопіль, не може видаляти голоси

ІТ-спеціалісти кажуть, це питання кешу браузера: коли сторінка не оновилася, але при цьому в лічильнику додалися голоси, і при відображенні голос на сторінці відобразився двічі. При оновленні сторінки лічильник вирівнявся.

  • Ніхто апріорі не може видаляти голоси, – додає Мар’яна Зварич. – Ця система не дозволяє просто нікому видаляти чи влізати в систему. До того ж біля кожного проекту є список осіб, які підтримали проект. Автор, якщо не вірить нам, може список постійно перевіряти і дивитися, чи пропадають голоси чи ні.

Станом на 12.00 29 жовтня 2019 року проєкт набрав 90 голосів.

Перейти до панелі інструментів