01.10.2019р. від держустанови «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» надійшло повідомлення про те, що у Тернополі зареєстровано 5 випадків «Харчової токсикоінфекції» серед відвідувачів ресторану «Аляска». До 04.10.2019р. кількість потерпілих зросла до 13 осіб. Усі дорослі особи. Їх госпіталізували до інфекційного відділення КНП «Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги».
За інформацією обласного лабораторного центру, за результатами обстеження хворих та контактних з вогнища, пов’язаного із рестораном «Аляска», виділено сальмонелу.
01.10.2019 р. фахівці Тернопільського міського управління Держпродспоживслужби, Тернопільської державної регіональної лабораторії Держпродспоживслужби та ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» виїхали у ресторан «Аляска» та розпочали епідрозслідування та позапланову перевірку закладу.
Під час розпочатого епідрозслідування виявили, що на момент обстеження у закладі були відсутні відвідувачі та будь-яка сировина, продукція та готові страви.
- Заклад не працює на постійній основі, тільки на замовлення, – коментує прес-секретар Дерспоживслужби в Тернопільській області Наталя Гресько. – При обстеженні виявили такі порушення: не надано супровідної документації (якісні посвідчення, товаро-транспортні накладні) на сировину та продукцію, що використовувалась для приготування страв, відсутні договори на постачання сировини, зі слів керівника закладу, продукти закупляє самостійно. Відсутні особисті медичні книжки 2-х працівників та власника закладу.
1.10.2019р. під час розслідування відібрали 1 взірець питної води з центральної мережі водопостачання для дослідження за мікробіологічними показниками, 20 змивів з об’єктів навколишнього середовища (кухонний та столовий посуд, розроблювальний інвентар, виробничі столи, холодильне обладнання) на БГКП та патогенну мікрофлору (сальмонелу, стафілокок), а також 3 змиви з рук персоналу (від 02.10.2019р.) для дослідження в Тернопільській регіональній державній лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
За результатами лабораторних досліджень виявлено невідповідності за мікробіологічними показниками (наявність бактерії групи кишкової палички) у 15-ти із 23-х відібраних змивах з об’єктів навколишнього середовища та рук персоналу, а саме: посуду, а також з рук 3-х працівників закладу.
Готових страв та сировини в закладі не відбирали (так як вони відсутні).
Як повідомляють в обласному лабораторному центрі, фахівці відібрали для лабораторного дослідження 20 взірців харчових продуктів (кулінарні страви, кондитерські вироби та сировину).
Станом на 07.10.2019р. за результатами мікробіологічних досліджень харчових продуктів (залишків святкових страв) виділено сальмонелу (S.enteritidis) у 7-ох взірцях.
На даний час джерело зараження, фактор та шляхи передачі збудника інфекції встановлюється, епідрозслідування триває.
Обставини, що сприяли виникненню спалаху – грубі порушення вимог санітарного законодавства у закладі громадського харчування.
Про виникнення спалаху проінформовано Тернопільський міський відділ поліції ГУ НПУ та Тернопільський міський відділ УДСНС України в Тернопільській області.
Винесено рішення головного державного інспектора Держпродспоживслужби Тернопільської області про тимчасове припинення з 02.10.2019р. по 16.10.2019р. виробництва та/або обігу харчових продуктів ресторану «Аляска» за адресою м.Тернопіль, вул. В.Великого, 7а. Винесено подання про відсторонення від роботи 3-х працівників закладу.
За результатами позапланової перевірки складено протокол про порушення вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та подано на розгляд.
Власнику даного ресторану загрожує адміністаривна відповідальність.