26.04.2024
#шо_там_у_влади Новини Політика

Чи знають тернополяни, що область «без голови»? Хто може її очолити найближчим часом

За останні 5 місяців «безголів’я» тернопільські ЗМІ призначили щонайменше десяток голів обласної держадміністрації. Кожен з них був, за версією того чи іншого видання, найімовірнішим. Призначення рано чи пізно має відбутися, тому й ми маємо свою версію.

Голова обласної держадміністрації – посада, на яку призначає свою людину президент на термін своїх повноважень.  Якщо не подобається – міняє. Місія намісника президента проста. Він контролює, чи усі виконують закони України та інші акти Кабміну, президента і ВРУ, видає розпорядження, представляє облдержадміністрацію у відносинах різного типу, призначає на посади своїх заступників та керівників профільних управлінь, затверджує структуру адміністрації. Також голова ОДА координує, погоджує, подає на розгляд, виступає розпорядником коштів, забезпечує, оголошує, розглядає і виконує ще низку незрозумілих простим людям функцій. Напевно, найбільш зрозуміла – перерізання стрічки.

За часи Незалежності голів ОДА було 14: Роман Гром’як, Борис Косенко, Богдан Бойко, Василь Вовк, Василь Коломийчук, Іван Курницький, Михайло Цимбалюк, Іван Стойко, Юрій Чижмарь, Ярослав Сухий, Михайло Цимбалюк (вдруге), Валентин Хоптян, Олег Сиротюк, Степан Барна. Останній – Степан Барна – затримався на посаді найдовше, 4 роки і 2 місяці. З 11 червня і понині обов’язки голови ОДА виконує перший заступник Іван Крисак. Тобто фактично п’ятий місяць область не має керівника.

Така ж ситуація ще у шістьох областях – Волинській, Кіровоградській, Полтавській, Сумській, Хмельницькій і Чернігівській. Нагадаємо, у Львівській та Одеській областях президент Зеленський оголошував кастинг на посаду і у Фейсбуці пропонував жителям цих двох областей обрати голову з-поміж трьох-п’яти достойних. Тернопільщині пощастило менше.

Може статись так, що вже за кілька днів ми дізнаємось прізвище нового,  п’ятнадцятого, голови ОДА. Наступне засідання Кабміну призначене на середу, 9 жовтня. Можливо, тоді погодять кандидатуру голови Тернопільської ОДА.

На жаль, ми не можемо послатися на відкриті джерела, оскільки призначення голови обласної держадміністрації – досі закрита за сімома замками процедура й думки громади ніхто не питає. Нема також у вільному доступі й імен претендентів на адміністратора області. Єдиний поступ нової влади – система LIFT, за допомогою якої будь-хто може подати своє резюме.

Як відомо нам із власних джерел, головою Тернопільської обласної адміністрації претендують бути екс-голова Фіскальної служби в області Ігор Комендат, автомайданівець Павло Іванечко, сільський голова Гаїв Шевченківських Богдан Брич, голова виборчого штабу Зеленського Ігор Жмінка, колишній голова Підволочиської РДА Руслан Комар-Чорний (чиновник епохи Хоптяна-Януковича), керівник регіональної філії Львівської залізниці Роман Черніцький, колишній начальник ГУ Держгеокадастру в області Віктор Мартинюк. Припускаємо, що заяв більше. Та найцікавішою фігурою наші колеги з інших видань називають підприємця із Хоросткова Ігоря Сопеля.

Ми вирішили запитати у нього особисто, чи подавав він документи на цю посаду. Ігор Сопель приватне повідомлення у соцмережі проігнорував, хоч і прочитав.

Підтвердити чи спростувати чутки ми попросили й народного депутата від ПП «Слуга народу» Ігоря Василіва, на що той відповів, що ми звернулись не за адресою, адже призначенням голови займаються не народні депутати, а президент за погодження з Кабміном.

Про всяк випадок, ми поцікавилися біографією, статками і приватним життям претендента на посаду голови Тернопільської ОДА.

45-річний Ігор Сопель родом із Хоросткова Гусятинського району. Випускник Тернопільського технічного університету, де отримав кваліфікацію інженер-механік. 13 років працював на різних посадах на Хоростківському цукровому заводі. З 2003 року займається підприємництвом. З 2010 по 2019 керував Хоростківським регіональним структурним підрозділом ТОВ «Агробізнес». З 2017р керівник федерації футболу у м.Хоростків. Одружений, має сина і дочку.

На позачергових виборах до Верховної Ради України балотувався від ПП “Слуга народу” на 166-му виборчому окрузі, але поступився самовисуванцю Миколі Люшняку. Хоча й набрав 19 913 голосів і показав другий результат.

За декларацією, у власності Ігоря Михайловича Сопеля магазин у Хоросткові, МАФ, квартира площею  68,2 м2, частка гуртожитку 27/100 загальною площею 171,9 м2. Їздить кандидат на посаду на автомобілі TOYOTA CAMRY 2014 року випуску. За основним місцем роботи в ТОВ “Агробізнес» він отримав           44676 грн. зарплати, від підприємницької діяльності – 965 000 грн.            У готівці підприємець тримає 350 тис. грн., 7 тис. доларів, 6,5 тис. євро.

Не приховує пан Сопель своїх тісних зв’язків з 95-м кварталом, фото з артистами проєкту всіяна його сторінка у Facebook.

Може статися, що ім’я нового очільника облдержадміністрації стане відоме у середу. Наразі ж ми зробили експеримент і запитали у людей, чи відомо їм, хто очолює структуру нині.

 

 

Правильної відповіді на запитання не знав жоден з тих,  хто погодився відповісти на нього. То, може, для людей не так вже й важливо, хто насправді її очолює?

Перейти до панелі інструментів