26.04.2024
Історична спадщина Мандри Новини

Німецький фотограф відкрив у Києві виставку світлин з єврейською спадщиною. Половина з них – зроблені на Тернопільщині (фото)

Виставку під назвою “У згасаючому світлі: слідами євреїв Східної Європи” днями відкрили у галереї “Триптих” на Андріївському узвозі в Києві. Її автор – німецький фотограф Крістіан Геррманн. Він роками їздить Європою, аби зафіксувати те, що залишилось від місць, де жило колись чисельне єврейське населення. В Україні буває досить часто, зокрема, і на Тернопільщині. Тому й не дивно, що цього разу значна частина світлин зроблені саме тут.

Для цієї виставки відібрали 14 фото. 7 із них показують єврейську спадщину саме Тернопільщини. Вишнівець, Скалат, Озеряни та Скала-Подільська, Чортків – до Другої світової частина євреїв становила третину, а подекуди навіть половину населення кожного з цих містечок.

  • Дані зображення не є коментарем про стан утримання та збереження об’єктів єврейської спадщини, яки залежить від багатьох факторів і відрізняється залежно від місцевості. Деякі локації були в центрі уваги міжнародних європейських, національних та місцевих організацій та ініціатив, в той час як інші відійшли в небуття, і навряд чи їх можна відновити. Втім питання збереження культурної спадщини стосується не лише євреїв, а й інших громад. Руйнація матеріальної спадщини разом зі зникненням свідків довоєнної Європи викликають питання про нашу колективну память і наше самовизначення, – пояснює фотограф.

На виставці – світлини, зроблені в поїздках 2018-2019 років. Те, що Тернопільщини так багато – скоріше випадковість. Адже поруч є фото і з інших областей України та з Білорусі. Просто саме ці місця Крістіан відвідував нещодавно.

  • Я намагався вибирати світлини, на яких зображені різні об’єкти: кладовища, синагоги, житлові будинки, школи – аби показати, що життя єврейської громади в ті часи було повноцінним, – додає Крістіан.

Так, на фото з Тернопільщини можна побачити колишню синагогу у Скалаті, яка за Радянського Союзу була електропідсанцією, а зараз доживає свого віку, обгороджена сигнальною стрічкою – спав дах.

Приміщення, яке зараз в Озерянах слугує тартаком, раніше вважали колишньою синагогою, однак за свідченнями очевидців, тут, швидше за все, був бейт-мідраш (школа) та бібліотека.

Одна з вулиць Чорткова, де в тротуар була вмонтовані мацева (надгробок) з єврейського кладовища. Така “практика” була досить поширеною в радянські часи: мацеви мали ідеальні форми, тому їх часто використовували як будматеріали. Щоправда, влада міста все ж пообіцяла демонтувати надгробок та відвезти його на кладовище.

Старе та нове єврейські кладовища Вишнівця.

В містечку Скала-Подільська майже повністю збереглась забудова колишнього єврейського кварталу. Там досі видно сліди від мезуз (капсула із благословенням, які монтували на одвірку). Одна з них навіть вціліла повністю.

Довідка:

Крістіан Геррманн (1962 р.н.) – німецький фотограф-документаліст з Кельна. З 2013 року веде блог Vanished World («Зниклий світ»).

У 2015 році видав перший фотоальбом з місцями єврейської спадщини Європи, що містить світлини і з Тернопільщини. Зокрема, з Гримайлова, Чорткова та Бучача.

В 2018 році вийшов друком другий фотоальбом, в якому є світлини зі Збаража, Бережан, Чабарівки, Чорткова, Копичинців та Підгайців.

Перейти до панелі інструментів