04.05.2024
Новини

Тернополянин намагався вивезти до США унікальні скам’янілості віком у 443 млн років

Київські митники не допустили незаконного вивезення за кордон уламків геологічних порід зі стародавніми нині вимерлими істотами. Вони мають культурну цінність і наукове значення. Десять каменів з відбитками істот митники виявили у трьох поштових відправленнях. Два з них відправляв один і той же тернополянин до США та Таїланду, а третя посилка прямувала з Києва до Іспанії.

“Знахідки Київська митниця скерувала на експертизу до Національного науково-природничого музею України. Як визначили фахівці музею, чотири скам’янілості (наук. – фосилії), що були відправлені до Іспанії – це плитки гірської породи з колекцією ракоскорпіонів, які мають майже цілі панцирі. Одна з плиток є унікальною, оскільки містить рештки одразу трьох ракоскорпіонів з кінцівками та зразки їх голів.


Дві фосилії, які прямували до Таїланду, виявилися цілими молюсками. Цілі зразки зустрічаються не часто і мають унікальне наукове значення. Ще одна скам’янілість – це фрагмент панцира ракоскорпіона,” – йдеться у повідомленні Київської митниці.

У посилці ж до США знаходилися ще три фосилії, які фахівці ідентифікували як плитки червоного пісковику з тулубними панцирами шести так званих «девонських риб» з невизначеними фрагментами.

Вік всіх палеонтологічних зразків коливається в межах 408-443 млн років. Походженням вони з Поділля, басейну річки Дністер.

Київською митницею складено протоколи про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. Палеонтологічні скарби вилучено.
.

Перейти до панелі інструментів