28.03.2024
Місто Новини

“Будемо чекати поки дерево впаде комусь на голову?” На “Східному” сильний вітер покидав сухі берези

Дві сухі берези впали під час сильного вітру уночі 1 жовтня на Східному масиві. Про це редакцію “Терміново” повідомив тернополянин Юрій Кулик. За його словами, на перехресті вулиць Слівенська і Малишка багато сухих беріз, які ніхто не зрізає.

– Хто за це відповідає? – запитує чоловік. – Нещодавно на Слівенській береза впала і потрощила машину. Але наступного разу може постраждати людина. Чи ми будемо чекати поки дерево впаде комусь на голову?

Сухі дерева обіцяють зрізати

Про цю проблему Юрій Кулик також написав у соцмережі “Фейсбук”:

“Років зо три стоять ці засохлі берези… І коли налітає сильний вітер то допомагає їх хилити долу. Управління Житлово Комунального Господарства то чия парафія і зона відповідальності? Вул. Слівенська, Малишка, навпроти магазину “Прогрес”. 

У коментарях управління житлово-комунального господарства міськради відповіло, що дана ділянка перебуває в оренді ТОВ «Житло», яке найближчим має приступити до зрізання сухих дерев. 

“На відповідне звернення вказаного товариства представниками комісії з оцінки стану та вартості зелених насаджень проведено обстеження та видано дозвільні документи на видалення сухих беріз в межах орендованої земельної ділянки та на прилеглій до неї території з метою попередження виникнення аварійної ситуації. Як зазначили представники ТОВ “Житло”, найближчими днями вони приступлять до зрізки даних беріз. Одночасно інформуємо, що відповідно до п. 5.5, п. 6.2 Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 р. №105, балансоутримувач (орендар, користувач) земельної ділянки зобов’язаний утримувати в належному санітарно-технічному стані об’єкти зеленого господарства, попереджувати виникнення аварійних ситуацій, спричинених їх незадовільним станом”.

Повідомляйте у жек чи ОСББ

Куди повідомляти тернополянам про сухі та аварійні дерева, з цим питанням журналістка “Терміново” звернулася у прес-службу управління житлово-комунального господарства міськради. Як там повідомляють, за зрізання сухих дерев на прибудинковій території відповідає обслуговуюче підприємство (жек або ОСББ – ред.). Якщо це територія міста, то місто, аналогічно школи та дитсадки. 

– Насамперед люди мають знати, хто обслуговує їх прибудинкову територію, – кажуть в управлінні жкг. – Якщо мешканці вважають, що дерево сухе чи аварійне, то потрібно звернутися в обслуговуюче підприємство чи до голови ОСББ. Тоді дерево обстежують і роблять висновки. Якщо виявиться, що воно сухе чи хворе, його зріжуть. Дерева, які упали від вітру, має забрати жек, але мешканці повинні повідомити про це. Адже у повноваження обслуговуючих підприємств не входить кожного дня моніторити ту чи іншу прибудинкову територію на предмет сухих дерев. Тому люди мають бути свідомими і брати участь у житті свого будинку і розуміти, що подвір’я і зелені насадження їх спільні. 

Якщо сухі дерева ростуть за межами прибудинкової території, про них треба повідомити на довідку міськради “1580” і обов’язково вказати точну локацію. Там визначать балансоутримувача території і зобов’яжуть його зрізати сухі насадження.

Видалення візуально здорового дерева допускається у випадку аварійної розкопки, зауважують в управління жкг. Тобто якщо стається аварія на теплотрасі, водогоні, чи газовій трубі і там ростуть дерева,  їх зрізають оперативно без дозволів. 

Загалом зрізання дерев це завжди болісна тема, адже коли це роблять, завжди хтось протестує, зауважують в управлінні жкг.  А берези – крихке дерево, яке може зруйнуватися під час поривів вітру. До того ж ці дерева швидко відмирають, якщо в них брали сік. Адже тоді дерево втрачає поживні речовини, що скорочує йому життя. 

В управлінні жкг міськради також наголошують, не залишати автомобілі на прибудинкових територіях під час сильних поривів вітру.  Тому що навіть зі здорових дерев може впасти гілка і завдати шкоди. Люди повинні усвідомлювати ці ризики і берегти себе, своїх дітей та своє майно. 

Потрібно зібрати доказову базу

Що робити, якщо на вас упало дерево чи гілка, коментує юрист Юлія Гесюк.

– Якщо дерево чи гілка впали на людину і травмували її, відповідальність за такий нещасний випадок несе балансоутримувач території. Але для цього потрібна доказова база про неналежне утримання цієї ділянки, – каже вона. – У такій ситуації перш за все потрібно викликати швидку та поліцію, щоб зафіксувала такий факт і надати допомогу постраждалому та, при необхідності, здійснити госпіталізацію. У випадку, якщо дерево завдало ушкоджень людині внаслідок неналежного утримання території балансоутримувачем, поліція зобов’язана відкрити провадження та розслідування факт неналежного догляду за територією. Якщо постраждалому прийдеться пройти курс лікування внаслідок інциденту, рекомендовано зберігати усі чеки та виписки лікарів, адже саме цю суму балансоутримувач буде змушений відшкодувати потерпілому. 

Читайте також: Збитків на 1000 доларів. На Слівенській на машину впало дерево

На Бережанщині гілка дерева важко травмувала чоловіка

Перейти до панелі інструментів