29.03.2024
Новини Суди

“Водну арену” будують не без порушень – навіть проектна документація була без важливого розділу

Що облдержадміністрація, що міськрада хвалиться роботою над проектом “Водна арена Тернопіль”. Проте реалізовуватись проект почав із порушеннями – робочий проект був некомплектним. Відтак відповідальні за розробку проектної документації та  позитивний експертний звіт про неї отримали приписи та постанови про притягнення до адмінвідповідальності.

Наразі вони намагаються скасувати їх у судах. Так дві справи розглядаються у Тернопільському міськрайонному суді, і дві – у Тернопільському окружному адміністративному суді.

В одну із справ уже ввійшла в якості третьої особи на стороні відповідача ГО “Країна рівності і правди”. Саме за скаргою голови цієї ГО Юлії Мамчак у ДАБІ України, яку відправили за територіальним підпорядкуванням у ДАБІ в Тернопільській області. На підставі звернення ДАБІ провело перевірку щодо дотримання вимог містобудівного законодавства на об’єкті “Будівництво гідротехнічних споруд веслувального каналу центру веслування та водних видів спорту з інфраструктурою “Водна арена Тернопіль” у місті Тернопіль та на території Тернопільського району”.

Під час перевірки ДАБІ встановило, що ПП “Рембудзахід” під керівництвом ГІПа Андрія Дишканта розробило проектну документацію, яка отримала у подальшому позитивний експертний звіт філії ДП “Укрдержбудекспертиза” (головний експерт Ірина Коваль) від 22 листопада 2017 “Щодо розгляду проектної документації” – і передали замовнику УКБ для виконання робіт. Однак сама проектна документація була зроблена з порушенням вихідних даних для проектування. Зокрема документація була без розділу “Оцінка впливів на навколишнє середовище”, хоча у виданих містобудівних умовах та обмеженнях на “Водну арену”зазначено, що об’єкт проектування знаходиться в охоронній зоні прибережно-захисної смуги природно-заповідного фонду і тому при його проектуванні мали б дотримуватись вимог Закону України “Про природно-заповідний фонд України”.

Як результат – ДАБІ у березні 2019 склало акт, протоколи про правопорушення у сфері містобудівної діяльності, протоколи про адмінправопорушення, видало приписи про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил. Надалі – ПП “Рембудзахід” та ДП “Укрдержбудекспертиза”, ГІП та головний експерт звернулись до суду.

До слова, як свідчать дані Єдиного державного реєстру судових рішень, також “Водною ареною” зацікавились правоохоронці. Зокрема матеріали щодо ряду об’єктів, а зокрема і “Водної арени” витребовували правоохоронці через суд у рамках кримінального провадження від 24 січня 2019, передбаченого ч.3 ст. 191 КК “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”.

Як йдеться в ухвалах, посадові особи Управління капітального будівництва Тернопільської обласної державної адміністрації перебуваючи у змові з посадовими особами підрядних організацій незаконно заволоділи бюджетними коштами виділеними на проведення робіт із капітального ремонту, реконструкції та будівництва об’єктів на території Тернопільської області, замовником яких виступало Управління капітального будівництва Тернопільської обласної державної адміністрації.

Перейти до панелі інструментів