19.03.2024
Аналітика Новини

У Великоглибочецькому кар’єрі затримали машину з відходами. Хто засмічує пам’ятку природи

16 вересня троє депутатів Білецької сільської ради виявили шкільну машину, яка вивозила сміття у місцевий кар’єр. Депутати кажуть, це не тільки порушення правил благоустрою села, а й засмічення пам’ятки природи місцевого значення. Директорка Великоглибочецької школи стверджує, що порушення нема, адже це територія навчального закладу. Журналісти “Терміново” дослідили проблему.

У недіючому кар’єрі затримали шкільну машину

Про порушення повідомила депутат Білецької сільської ради Лілія Лаврів у Фейсбуці.

“Очевидно, у Білецькій ОТГ є дві категорії жителів:
– одні жваво виходять на толоку, сумлінно прибирають у своїх селах, впроваджують екологічні табори для дітей, запускають екологічні проекти з екодружинами та мріють про роздільне сортування сміття в майбутньому і чисте довкілля для своїх нащадків;
– другі, не задумуючись, викидають сміття в Дім, у якому живуть (а село – це наш великий Дім), і їм байдуже, що вітер буде розкидати довкола поліетилен, що пластик століттями буде лежати в землі й забруднювати підземні води, що після них хтось буде змушений усе це прибирати, бо сміття саме себе не прибере, що ПРАВИЛ ПОРУШУВАТИ НЕ МОЖНА, бо правила одні для всіх, навіть для депутата і для директора школи”, – пише Лілія Лаврів.

У допис депутатка додає відео, де видно розмову з директоркою школи.

  • Душа болить, бо ми ж нова громада, збираємося, прибирали навесні, директорка школи теж брала участь в толоці, – розповідає нам телефоном пані Лілія. – Але після того мій чоловік щопонеділка ходить і знаходить там сміття знову і знову.

Велике весняне прибирання і знову сміття

23 березня у Великому Глибочку провели велике весняне прибирання. Тоді з села вивезли п’ять машин сміття, більшу частину із них – з кар’єру, який розташований за 800 метрів від села на правому березі річки Серет.

Про спільне прибирання повідомляли на сторінці Великий Глибочок, у фотозвіті добре видно, яку роботу зробили жителі новоствореної Білецької ОТГ.

На цій же сторінці за кілька днів знаходимо допис Володимира Лавріва, який констатує, що кар’єр знову засмітили.

Під впливом ще суботніх позитивних емоцій від прибирання території Великого Глибочка вирішив глянути, в якому стані зараз наш кар’єр, пише чоловік.

“Факти наступні:
1) люди не перестають возити туди сміття, висипаючи його прямо на під’їзді до кар’єру, попри дорогу;
2) внизу з лівої сторони всюди валяються гільзи і розбиті пляшки після розстрілювання;
3) але справжній жах в правій частині кар’єру, суцільне згарище після спалювання автомобільних шин (невже ніхто ні разу не бачив чорного диму, коли їх спалювали? І яка мета даної акції?)”, – не розуміє Володимир Лаврів.

Великоглибочецький кар’єр – пам’ятка природи

За даними Вікіпедії, недіючий кар’єр – комплексна пам’ятка природи місцевого значення. У 2006 році рішенням Тернопільської обласної ради оголошена об’єктом природно-заповідного фонду. У насипах і зсувах четвертинних відкладів кар’єру у 1979 році виявили сотні крем’яних виробів, що становили суміш матеріалу багатьох археологічних епох — від ашеля до мезоліту. Під охороною — відслонення потужної товщі рифоїдних вапняків нижнього сармату.

Але якби кар’єр і не був пам’яткою природи, довкілля треба берегти. Тому у Великоглибочецькій школі дітей вчать екологічної культури.  Для цього залучають волонтерів, які проводять екологічні акції і навіть організовують екологічні табори. А напередодні випадку, який став приводом для статті, у навчальному закладі вчили сортувати сміття.

В ідеалі сміття з Білецької ОТГ мають вивозити у Малашівці, адже в бюджеті громади на це закладено пів мільйона. Це й робить ПП “Альтфатер” щопонеділка. Однак до понеділка мешканці встигають засмітити кар’єр.

Директорка каже, що це – територія школи

Навіщо керівниці навчального закладу засмічувати пам’ятку природи, ми запитали у неї.

– На тій території автодром. І ми буквально все туди вивозимо, що нам не потрібно, – каже директорка Великоглибочецької школи Надія Тищук. – Ми вивозимо туди колеса, будівельне сміття та інше і там його сортуємо і забираємо те, що нам там не підходить, ми ж не можемо це робити на території школи. Нема ніякого порушення, це територія школи. Ми вивчаємо курс автосправи і там будуємо автодром.  Там треба зробити гірку і ми будемо її робити з цього сміття. Ми навпаки робимо там зачистку.

Як можна зробити гірку зі сміття для автодрому, не розуміє й депутатка Білецької сільської ради Лілія Лаврів.

– Вони кажуть, що роблять гірку для автодрому і для того звозять будівельний брухт, – каже Лілія Лаврів. – Я з’ясувала, що гірка має бути в людський зріст. Якби це було для того, то цей брухт накидали б усередині автодрому, зробили би ту гірку. А так, вони кидають за межами автодрому. Я не можу сказати, нащо вони це роблять.

Керівниця Великоглибочецької школи стверджує, що депутати, які викликали поліцію, помітивши у кар’єрі шкільну машину, мають до неї особисту неприязнь.

– Це також її особисте ставлення, бо я її опонент у багатьох моментах роботи, мене підтримують більшість депутатів селищної ради. Я не можу всього сказати, але це чисто особисте, – додає Надія Тищук. – Вони зробили з цього шоу, це анекдот. Я не даю ніяких коментарів у Фейсбуці і заборонила вчителям. Вони заробляють собі на цьому дивіденди.

Чи знає про це сільський голова

Щоб розставити крапки на “і” у ситуації, кличемо на допомогу поліцію. Як розповів начальник відділу комінукації поліції у Тернопільській області Сергій Крета, виклик був, поліція приїхала і зафіксувала протокол.

– У протоколі записано, начебто директорка школи погодила це з сільським головою, – каже Сергій Крета. – Вони домовились вивозити туди сміття невеликими порціями, а звідти у Малашівці. Протокол передали в обласну екологічну інспекцію.

Крапок над “і” нам замало, тому телефонуємо до Білецького сільського голови (нагадаємо, Великий Глибочок належить до Білецької ОТГ). Чоловік відповідає емоційно.

– Директор школи вирішила відвезти сміття, бо, як вона розказувала на сесії, їй потрібно було звільнити машину, їхати за колесами, – каже голова Білецької сільської ради Дмитро Малик. – Ну, уявіть собі, де би я таке дозволив? Там і бумага, і чавунні труби… Ми в громаді запроваджуємо сортування, а директор школи так робить, то вона не хоче тої громади, а мені вгадити. Мені тепер треба наймати машину і вивозити. Замість того, щоб здати макулатуру і металолом і щось заробити, вона вивозить в кар’єр.

Як покарають порушників

У державній екологічній інспекції, куди поліція спрямувала протокол, його ще не отримали. І вперше про це почули від нас. Однак запевнили, що у це місце вивозити сміття не можна.

– У те місце, про яке ви говорите, сміття вивозити не можна категорично, – каже начальник Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Едуард Ференц. – Для будівельних відходів взагалі по селах не передбачено в області місць.

Депутати Білецької сільської ради, які зафіксували порушення, сподіваються, після задокументованого факту і правоохоронці, і органи екології будуть об’єктивними,

– Тоді в Білецькій ОТГ всі будуть розуміти, що несанкціонований вивіз та викидання сміття тягнуть за собою юридичні наслідки, – підсумовує Лілія Лаврів.

 

 

 

 

Перейти до панелі інструментів