28.03.2024
Новини Розслідування Спецпроекти

Скільки коштує голос виборця. Вибори у цифрах. Ч.ІІІ, ОВО 165 (Зборів)

Ми продовжуємо підраховувати витрати кандидатів у депутати і аналізувати, наскільки вони були виправдані. Ціна голосу – умовна одиниця, яку отримуємо, поділивши витрати претендентів на депутатський мандат на кількість голосів, отриманих на виборах. На черзі – одномандатний виборчий округ №165.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто витратив найбільше на 163-му та 164-му ОВО, а хто не вклав у виборчу кампанію жодної копійки. Чи обов’язково вкладати багато грошей, щоб стати депутатом?

На ОВО 165 балотувався кандидат, який вклав у виборчу гонку рекордну серед кандидатів Тернопілля кількість грошей, – 679 тисяч гривень власних коштів. Вартість кампанії Івана Чайківського себе виправдала. 33 229 голосів – це абсолютна перемога на окрузі, більше не набрав ніхто з лідерів у мажоритарних округах. Найбільші суми пан Іван витратив на використання ЗМІ, виготовлення агітаційних матеріалів тощо. Його голос був найдорожчим на окрузі, але зовсім не таким дорогим, як менш результативні кампанії на інших округах. Усього 20 грн. 43 коп.

На другому місці за капіталовкладенням у виборчу кампанію – Тарас Юрик від «Європейської Солідарності», досі чинний нардеп від округу. Він вклав 165 тисяч гривень власних коштів і отримав друге місце. Ціна голосу за цього кандидата – 9 грн. 79 коп.

Третє місце за вкладеннями у свою виборчу кампанію належить Василю Мартюку від «Голосу», він отримав четверте місце, голос обійшовся йому у 9.20 умовних гривень. Усього кампанія коштувала 81 300 грн.

А от найдешевший голос у свободівця Володимира Мисика – усього 64 копійки. Він вклав у свою кампанію лише 4 тисячі гривень добровільних внесків, натомість отримав 6 234 голоси.

Двоє кандидатів на цьому окрузі – радикал Арсен Чудик і опоблоківець Микола Черник рахунки не відкривали.

Довідково. ОВО №165 охоплює Зборівський, Козівський, Бережанський, Підгаєцький, Тернопільський, частину Кременецького районів і частину Тернополя. Тут 308 дільниць. На позачергових виборах до Верховної Ради України 2019 року балотувалися 11 кандидатів, серед яких три самовисуванці, решта – від партій. Проголосували 98133 виборців із 169231 внесених до списків, тобто 57,98%. Це другий результат за явкою в Україні. 

Далі буде… На черзі 166-й округ.

Перейти до панелі інструментів