20.04.2024
Новини Розслідування

Соціологія по-тернопільськи, або як нами маніпулюють.  Аналіз рейтингів

Позачергові вибори до Верховної Ради України з кожним днем ближче, відтак рейтингів, які схиляють на бік того чи іншого кандидата, стає більше. Насторожує те, що всі вони різні, але мало кому хочеться їх рівняти, тому сьогодні спробуємо звести в одну таблицю всі наявні рейтинги, а заодно перевіримо репутацію груп, які проводять опитування. Адже, як ми писали раніше, експерти радять дослухатися до авторитетних соціологічних компаній.

Напередодні президентських виборів 2014 року Правління Соціологічної асоціації України (САУ) висловило довіру таким соціологічним центрам:

  1. Група «Рейтинг»
  2. Інститут соціології НАНУ
  3. Київський міжнародний інститут соціології
  4. СОЦІС
  5. Український інститут соціальних досліджень імені О.Яременка
  6. Центр Разумкова
  7. Центр «Соціальний моніторинг»
  8. GFK Ukraine
  9. Research & Branding Group
  10. TNS Ukraine

Тернопільські рейтинги зазвичай оприлюднюють групи і центри, згадок про які у міжвиборчий період нема й близько.

Округ №163 (м.Тернопіль)

Днями у соцмережах від сумнівної сторінки у пабліках розповсюджували дослідження, проведене на замовлення групи “Аналітики та прогнозування”. Чітко описали методику: опитали 502 респонденти віком від 18 років. Метод опитування — особисте формалізоване інтерв’ю (face — to — face). Максимальна похибка вибірки не перевищує +/-1,2%. Дослідження проведено 06 – 09.07.2019 року. Радимо ввести у пошуковій системі цю групу, будемо раді, якщо вдасться її знайти. Виглядає дослідження ось так:

 

Інші рейтинги, начебто зроблені на замовлення громадської ініціативи STOPFAKE соціологічним центром «Соціологія і соціальна трансформація», подають інші цифри. Соцопитування проводили з 30 червня до 5 липня серед 2000 жителів Тернопільщини. Його надрукували в одній із тернопільських газет. Google взагалі не знає про наявність такого соціологічного центру.

Наступний рейтинг оприлюднив Центр з інформаційних проблем територій. Його дані зовсім не схожі на два попередні. Тут з великим відривом лідирує Тарас Пастух (чинний нардеп на 163-му округу від «Самопомочі»). Наступною йде кандидатка від «Громадянської позиції» Лариса Римар, якій інші соцопитування не дають навіть 5%.

Ще одне дослідження провела Всеукраїнська громадська організація «ПЕРЕДОВІ ПРАВОВІ ІНІЦІАТИВИ». Пояснили тут і вибірку. Опитування проводили 1-7 липня 2019 року, охопили усі 5 виборчих округів області, в середньому до 3000 респондентів в окрузі, тобто на Тернопільщині близько 15-ти тисяч виборців.

Як стверджує офіційний сайт ГО, створена вона в 2007 році і з того часу займається дослідженнями, контролем та спостереженням за виборчими, громадськими і політичними процесами, як в Україні, так і за кордоном. Втім, і цю компанію Texty.org.ua занесли свого часу у чорний список.

Нагадаємо й про голосування, проведене у трьох найбільших групах Фейсбука. Про нього детально ми писали раніше. У кожній зі спільнот – різні лідери, але якщо звести дані разом, отримуємо наступну картину:

Після такого голосування ми повинні розуміти, що й воно не репрезентативне, адже не всі виборці мають акаунт, не всі, хто його має, активний, голосують часто боти,  або люди з інших міст чи країн, які не мають стосунку до того чи іншого округу.

Ми не полінувалися і звели дані по 163-му ОВО (м.Тернопіль) у таблицю. І ось що у нас вийшло.

Зведення рейтингових груп на ОВО №163

 

 

Округ №164 (Збараж, Кременець, Ланівці, Шумськ, Підволочиськ)

Цікава ситуація й зі 164-м одномандатним виборчим округом. Одне із досліджень надрукував у місцевій газеті таємничий центр «Соціологія і соціальна трансформація».

На іншій сторінці цієї ж газети дослідження Інституту соціології Маковецького (м. Чернівці) і там зовсім інший лідер, якого у згадуваному вище дослідженні й близько нема. Зазначимо, свого часу Віталій Маковецький, власник Інституту соціології, балотувався до Чернівецької міської ради від Радикальної партії Олега Ляшка. За дивним збігом, лідирує в опитуванні радикал Богдан Яциковський.

Нещодавно в ПП на Фейсбуці прийшла пропозиція від сторінки «Опитування громадської думки» проголосувати за одного з кандидатів з ОВО №164. Припускаємо, що незабаром будемо мати новий рейтинг від цієї загадкової ініціативи. На сторінці опитування у Фейсбук бачимо єдиний пост від 12 грудня 2018 року. Чому раптом сторінка вирішила поцікавитись думкою про північний округ нашої області – сказати важко. В описі сторінки зазначено, що це недержавний фонд, що проводить опитування громадської думки мешканців України на замовлення грантодонорських організацій та недержавних фондів.

Цим же округом цікавиться сторінка «Опитування Тернопіль», створена 10 липня із трьома підписниками.

Заради цікавості подивимось на коментарі до опитування. Їх понад 230. І мало хто поставив авторам критичне запитання: чому із 13-ти кандидатів цього округу для голосування обрали тільки шістьох? Більшість таки голосувала. Найчастіше згадували представника «Батьківщини» Вадима Боярського (28 разів), 23 згадки про «Слугу народу» Ігоря Василіва, 22 про висуванця ЄС Валерія Чоботаря. Чинний нардеп від округу Михайло Головко набрав 15 голосів, Віта Салко і Володимир Кравець по 6, двічі згадали Богдана Яциковського. Решту кандидатів набрали по одному голосу або ж взагалі не згадувались.

 

 

Округ №165 (Зборів, Підгайці, Козова, Бережани, частина Тернополя і район)

 

165-й має кілька рейтингів. Один із них – авторитетної соцгрупи «Рейтинг», яка не так часто робить дослідження настроїв на мажоритарних округах.

Аудиторія: населення виборчого округу №165 від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, типом поселення. Вибіркова сукупність: 1200 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,8%. Терміни проведення: 27 червня – 1 липня 2019 р.

Інший рейтинг вже знайомої «Соціології і соціальної трансформації». Тут інші дані.

Робили заміри на цьому окрузі й “Передові правові ініціативи”.

 

 

Округ №166 (Теребовля, Гусятин, Монастириська, Бучач)

Опитування «Соціології і соціальної трансформації» виділяє одного лідера.

 

А голосувалка в одній з Теребовлянській груп Фейсбука показує іншого.

Симпатії жителів Бучача на боці чинного нардепа по округу Миколи Люшняка, з невеликим відривом далі йде Степан Брацюнь. Про це свідчить голосування у групі “Бучацькі справи”.

 

Округ №167 (Чортків, Заліщики, Борщів)

Скромно представлені електоральні настрої 167-го мажоритарних округів. Один рейтинг – сумнівна група «Соціологія і соціальна трансформація».

Інший – опитування сайту chortkiv.online, в якому взяло участь 483 чоловіки.

В іншому пабліку у Фейсбуці – “Чортківські оголошення” – зовсім інший лідер, це – міський голова Чорткова Володимир Шматько. За нього голосують 310 учасників спільноти, тоді як за його найближчу суперницю Аллу Квач – 67.

До позачергових виборів до Верховної Ради України залишилося 7 днів, отже, рейтинги будуть з’являтися надалі. Експерти радять перевіряти репутацію компанії, що проводить опитування, на порталі Texty.org.ua чи принаймні шукати у Google. Голосуючи, не варто йти за настроями електорату, а тільки за своїми політичними уподобаннями. Тоді переможе найсильніший.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до панелі інструментів