29.03.2024
Місто Новини

20 дезінфекторів боролися з кліщами і комарами у “Парку здоров’я”. Тепер відпочивати тут безпечніше

Акарицидні заходи – знищення кліщів за допомогою хімічних препаратів, проводили у “Парку здоров’я” зранку 12 червня. Саме в цьому парку зафіксували найбільше укусів і нападів кліщів, розповідає керівник Тернопільського обласного комунального підприємства “Профілактична дезінфекція” Ігор Мяковський.  

За його словами, акарицидні заходи вже провели у парках Нацвідродження, ім. Шевченка і “Топільче”. Тепер черга “Парку здоров’я”. У роботі задіяно 20 дезінфекторів.

– Ми вже мали завершити роботи у парках міста, але завадили погодні умови, – каже пан Мяковський. – Час дії препарату на кліща – 3-4 години, бажано, щоб в цей час не було дощів.

Препарат спеціально призначений для знищення кровососних комах – комарів, комариків-пискунів, кліщів, пояснює пан Мяковський. Він має специфічний запах, який виманює кліщів з-під трави та листя. До бджіл та метеликів цей засіб не агресивний.

– До речі, ми не користуємося репелентами – засобами від кліщів та комарів, але вони від нас втікають, – каже Ігор Мяковський. – Вже 9 років ми обробляємо  парки і нікого з наших працівників ще не вкусив кліщ. Вони відчувають наш препарат. Наприклад, минулого року ми спостерігали таку картину: в одній частині постелили білу скатертину, щоб було видно, лізуть кліщі чи ні. Побачили, що є 3-4 кліщі, подали сигнал і з іншої частини парку на відстані 200 метрів дезінфектор розпочав роботу. Реакція кліщів була спокійна. Коли дезінфектор прийшов на 130 метрів – вони почали втікати, тому ми 100 % впевнені, що запах препарату на них діє. Який ефект від препарату? Непоганий, але знищити кліщів на 100% неможливо. Хоча в принципі є баланс у природі і будь-яка комаха важлива. Але розривати ланцюг їх росту і розвитку ми зможемо  і суттєво зменшаться напади. Скоро Трійця, День конституції, День молоді і люди будуть відпочивати у парках. Напади кліщів можливі, але у набагато менших кількостях, ніж було. Після обробки комахи 3-4 дні будуть боятися і взагалі не буде укусів, потім – поодинокі.

Загалом “Парк здоров’я” – лісова зона, тут більше кліщів, адже тут є всі умови для росту і розвитку – опале листя, сухостій, є де ховатися. До того ж цього року погодні умови сприятливі для росту і розвитку цих комах, які люблять тепло і вологість.

Чи безпечний препарати проти кліщів для людини? Як пояснює Ігор Мяковський, цей засіб належить до побутової хімії.

– Під час розпилення препаратів ми застосовуємо засоби засоби захисту – респіратори, щоб не вдихати зайвого, оскільки препарат осідає, – каже він. –  Тому коли люди хочуть гуляти, ми просимо зачекати поки препарат осяде. Для техніки безпеки ми розвішали у парку оголошення, де вказали до котрої години варто обмежити відвідування парку.

За даними обласного Лабораторного центру, щодня на Тернопільщині кліщі кусають близько 20 чоловік. Наприклад, 11 червня таких випадків було 27. І це тільки офіційні дані, адже багато людей не звертаються за допомогою до медиків. Кліщі є переносниками небезпечної хвороби – Лайм-бореліозу. Часто дорослі комахи перед тим як вкусити людину, вже побували на птахах, щурах, бродячих собаках чи котах.  Рівень захворюваності цією недугою на Тернопільщині є високим і перевищує середні загальнодержавні показники. У нашій області від початку року зареєстровано 13 випадків хвороби Лайма, кажуть представники Тернопільського обласного лабораторного центру.

 

Перейти до панелі інструментів