25.04.2024
Молодь Новини

Тернополян просять допомогти скласти “Валізу підтримки випускника”

Цьогоріч на Тернопільщині є 20 дітей-сиріт випускників. Тому представники благодійного фонду “Майбутнє сиріт” влаштували акцію “Валіза підтримки випускника”. Така акція на Тернопільщині відбувається втретє.

  • Діти, які випускаються із інтернатів, не мають елементарних речей, щоб поселитись в гуртожитку, – каже голова благодійного фонду “Майбутнє сиріт” Андрій Назаренко. – Зазвичай, їм потрібні ковдри, подушки, каструлі. Тому впродовж вже трьох років ми влаштовуємо акцію “Валіза підтримки випускника”.

Вже шостий рік поспіль представники благодійного фонду організовують для дітей-сиріт курси та майстер-класи. На них дітям розвивають навички, які будуть потрібні їм у майбутньому.

  • Найбільше допомоги потребують саме випускники закладів інтернатного типу, – розповідає психолог Ірина Вакалюк. – Бо у тих діток, які ще там перебувають, є все необхідне, а от коли вони вступають у ВНЗ, то не знають, що робити. Зазвичай, дітей виховують в таких умовах, що все їм потрібно допомогти, а бо й зробити замість них. Ця програма спрямована на те, щоб допомогти дітям краще соціалізуватися та допомогти їм стати самостійними. Також у діток є курси кулінарії, щоб вони елементарно після випуску могли приготувати собі їжу та скласти свій раціон харчування.

Участь у таких навчаннях цьогоріч бере близько 15 випускників з інтернатних закладів. Загалом у Тернопільській області є близько тисячі дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

  • З тисячі дітей сиріт у нас є близько 340 студентів, – розповідає начальниця управління освіти та науки Тернопільської ОДА Ольга Хома. – Також у нас є велика кількість учнів, які навчаються в закладах інтернатного типу, маючи батьків, які просто відмовились від дітей, або не мають часу ними займатись, або не хочуть витрачати на них кошти. Випускники таких закладів мають пільги для вступу у ВНЗ. На певну кількість виділених державних місць у навчальних закладає припадає 10% пільгових місць, але якщо дітей є більше, то відбувається конкурс і відповідно у кого вищий бал, той і проходить на державну форму навчання.

Організатори акції “Валіза підтримки випускника” просять небайдужих тернополян долучитися до збору речей першої необхідності. Зв’язатися із представниками фонду можна за посиланням: www.orphansfuture.org

 

Перейти до панелі інструментів