19.04.2024
Жінки Новини Файні люди

Краєвиди Венеції та Рима, об’ємні квіти творить на стінах тернополянка Людмила Круп’як

Оригінально оздоблені стіни у відомих тернопільських ресторанах, а також помешканнях в Україні та закордоном – справа рук тернополянки Людмили Круп’як. Її роботи вражають!

Казкові міста, краєвиди Венеції та Рима, об’ємні квіти та ікони створює на стінах талановита тернополянка методом барельєфу. Це непроста робота, яка вимагає багато часу, зусиль і таланту.

Об’ємне декоративне панно на стіні скульпторка виконує художньою технікою мастехіном – спецільним шпателем. На прошпакльовану стіну наносить декоративну штукатурку, яку відшліфовує і формує візерунок. Загалом поєднує багато технік   – накладання матеріалу, різьба, скульптурний живопис та інші. Це унікальна ручна робота, тому роботи не повторюються.

– Барельєфом на стіні можна прикрасити різні приміщення – ресторани, квартири, приватні будинки, – каже Людмила. – Це зараз досить популярно, додає родзинки, індивідуальності.

Оздобила відомі заклади міста

Зустрічаємося з Людмилою Круп’як на одному з її об’єктів. Це квартира, яку вона надзвичайно красиво оздобила. На стінах у коридорі розцвітають розкішні орхідеї, на кухні – в’ється гілка виноградної лози з листям та гронами, на стіні в дитячій кімнаті – барельєф ікони з ангелом, який схилився над дитиною.

У дитячій кімнаті однієї із квартир, де зараз працює, Людмила Круп’як виліпила на стіні образ з ангелом, який схилився над дитям

– Одні роботи залишаться у пастельних світлих тонах, а от образ буде у кольорі, – каже скульпторка.

Барельєф на стінах донедавна був рідкістю, – каже Людмила.

– Коли ми з подругою починали це робити, про це ніхто не знав, проте останнім часом такі роботи стають все більш популярними, – зауважує вона.

Досвід роботи Людмили у сфері декорування приміщень чималий  – 10 років. За цей час вона оздобила стіни у багатьох помешканнях.  Кілька років тому була на роботі у Польщі – робила бареєльф на стіні у ресторані. Це чотири великі картини на римську тематику. Об’ємні декоративні картини не раз замовляють у неї за кордоном. Роботи скульпторки можна побачити і у відомих закладах у Тернополі – це ресторани “ День і ніч” Братіслава”, “Камелот”, “Маяк”.

Думала, що стане юристом

Людмила каже, що коли вчилася в школі, любила малювати, проте ніколи не думала, що буде декоратором, художником, дизайнером.

– Коли постало питання, куди вступати , сестра підказала йти на дизайнера, – каже вона. – Хоч я себе більше уявляла юристом. Але так склалося, що я здобула освіту дизайнера і я дуже задоволена тим, що роблю.

Людмила Круп’як закінчила Тернопільський кооперативний торгово-економічний коледж. Окремо скульптури та барельєфу вчилася у відомого майстра з Бережанщини Павла Банникова. Цей умілець має золоті руки. Він займається декором будинків, офісів, ресторанів, розмальовує церкви, робить енергоощадні печі-каміни. Його роботи є  в різних містах України та за кордоном. Також чоловік відомий тим, що збудував незвичайний енергоефективний будинок у вигляді півкулі.

Людмила каже, що кожна робота над якою працює, для неї дуже важлива і за кожну переживає.  Серед найцікавіших – “Венеція”, якою оздобила стіну у приватному будинку.

Одна з робіт Людмили у приватному будинку – «Венеція»

– Це масштабна робота, яка тривала три місяці, – розповідає Людмила. – Мені було дуже цікаво, бо я сама була у Венеції. Господарі цього будинку теж люблять це місто, тому захотіли увіковічнити його на стіні. До речі, коли замовники бачать результат, вони в захваті і це додає мені натхнення. Особливо мої роботи подобаються дітям. Буває вони навіть граються біля мене, щось собі ліплять.

Живе своєю роботою

Загалом барельєф на стіні – це дуже складна робота, продовжує співрозмовниця. Адже потрібно знати всі етапи ремонту, – як поводиться стіна, як її підготували майстри, адже від цього дуже багато чого залежить.

Нещодавно Людмила Круп’як проводила майстер-клас зі створення годинника у техніці скульптурний живопис

– Але я дуже люблю свою роботу, я нею живу і вона мені приносить велике задоволення, – каже Людмила. – Іноді думаю, чим би я ще зайнялась у житті, але розумію, що це моє, тут я себе бачу. Звісно буває коли втомлюєшся, важко і тоді задумуєшся про зміну професії, але ці думки дуже скоро проходять. А взагалі я люблю все художнє, – можу зробити розпис скла, вітражі, оформити букет. А ще цікавлюсь оформлення тортів, іноді вдома експериментую, роблю випічки для друзів, ліплю оздоблення  з цукрової мастики. Нещодавно робила вареники і стало цікаво, чи звариться з тіста троянда. Виліпила квітку і зварила!

Людмила мріє про виставку своїх робіт, а також у планах оздобити власну квартиру. Бо як це часто буває у багатьох майстрів, щось зробити для себе доводиться чи не в останню чергу. На стіні у своєму коридорі майстриня хоче зробити барельєф розкішного павича, бо дуже подобається їй цей птах.

Перейти до панелі інструментів