27.07.2024
Новини

Стало відомо, чому в різних областях відключають світло на різну кількість годин

У соцмережах скаржаться, що у деяких містах України вимикають світло лише на 2 години, а у Тернопільській області – на 6 і навіть більше. Несправедливо, чи не так?

Про це в інтерв’ю наймолодшому журналістові України Кирило Передрій розповів голова правління НЕК «Укренерго» Volodymyr Kudrytskyi.

За його словами, ці два фактори залежать від специфіки кожного окремого регіону. І головне завдання при складанні графіків відключень – цю особливість враховувати.

«Треба розуміти, що різні області можуть мати різний процент критичної інфраструктури у своєму споживанні. Це сильно буде впливати на те, який графік відключень буде, наприклад, у населення. Є області, у яких дуже сильно розвинута промисловість. Наприклад, Дніпропетровська область. А є області, у яких дуже велика частка споживання саме населення і малих непобутових споживачів. Наприклад, Закарпатська область.

І ясно, що навіть коли ти пропорційно на ці області розподіляєш ліміти, ефект для жителів може бути різним. Вся ця система – вона покликана, з одного боку, пропорційно розподілити наявну електроенергію. А з іншого боку – ще трохи врахувати «обласну специфіку». Зробити так, щоб не було, що на Київщині, наприклад, у людей півдоби немає світла, а на Дніпропетровщині – тільки 20% у людей немає світла», – зазначив Володимир Кудрицький.

Перейти до панелі інструментів