18.06.2024
Новини

До 40 птахів: на ставу у місті на Тернопільщині помітили велику лебедину зграю. Відео

Днями на водоймі у Ланівцях місцеві мешканці помітили велику лебедину зграю. Відео поділилася у спільноті Оксана Жмака. Та побачити таку красу наживо, звісно, набагато цікавіше.

 

“Це лебеді, правда? Це не гуси? Бо сама собі не вірю. Їх напевно близько сорока”, – пише авторка відео.

Цікаві факти про лебедів

  • Існує всього 6 видів лебедів, і деякі з них занесені до Червоної книги. Всі вони схожі між собою великою і важкою статурою, а також надзвичайно довгою шиєю. Така шия допомагає їм опускати голову вниз, під воду, і шукати собі там їжу, обходячись при цьому без пірнання.
  • Ще близько 10 видів лебедів, за даними палеонтологів, належать до категорії вимерлих птахів, і деякі з цих видів були приблизно на третину більше від своїх сучасних родичів.
  • Це найбільші водоплавні птахи на Землі, вони, можуть набирати вагу до 12-15 кілограмів і виростати до 1,8 метра у довжину. Розмах крил у лебедів може при цьому перевищувати 3 метри!
  • Лебедине пір’я ніколи не промокає, скільки б часу ці птахи не проводили у воді. Над коротким хвостом у них розташована особлива залоза, що виділяє маслянисту речовину, якою вони змащують своє пір’я. Це не тільки робить його водонепроникним, але і покращує терморегуляцію, оберігаючи його від переохолодження.
  • Лебеді відомі своєю вірністю і моногамією. І дійсно, партнера вони вибирають собі один раз і на все життя! Але в разі загибелі цього партнера вони зазвичай знаходять собі нового, причому досить швидко, вже до наступного сезону розмноження.
  • Виглядають лебеді дуже витончено і граціозно, але красивими голосами природа їх не наділила. У роздратованому стані ці пернаті шиплять, як гуси, досить голосно і неприємно. А в разі невдоволення присутністю людини вони розправляють крила, опускають голову вниз і починають щипатися, причому дуже боляче.
  • Часто зустрічаються міфи про те, що лебеді живуть мало не сотню років, але вони далекі від реальності. Птах-рекордсмен прожив у неволі 40 років, володар другого місця за довгожительством – 28 років, але це скоріше винятки. При гарному догляді лебеді можуть прожити понад 20 років, а в дикій природі зазвичай живуть не більше 10-12 років.
  • У більшості видів птахів пташенята залишають батьківське гніздо незабаром після того, як навчаться літати. Але у лебедів все інакше – пташенят вони опікують протягом року, іноді навіть двох років. Весь цей час вони навчають їх життя. Втім, в цьому віці пташенята, швидше за все, виживуть, навіть якщо залишаться без батьків.
  • Через значну масу тіла зліт дається лебедям досить важко, вони довго і натужно махають крилами й перебирають лапами, намагаючись злетіти. З цієї ж причини вони не можуть сідати на землю – їм доступна тільки посадка на воду. Якщо вони спробують приземлитися на тверду поверхню, то, швидше за все, покалічаться.
  • Найпоширенішим у світі видом лебедів є чорний, що мешкає в Австралії та Новій Зеландії. Популяція цих птахів налічує, за різними оцінками, від 100 тисяч до 1 мільйона особин, так що вимирання їм не загрожує. Цікаво, що на відміну від інших своїх родичів, чорні лебеді не відносяться до перелітних птахів.
  • Лебеді є рекордсменами за кількістю пір’я, їх у дорослих особин на тілі налічується близько 25 тисяч! Але під час линяння це число зменшується, оскільки птах втрачає частину оперення. Проблеми для нього створює і те, що під час линяння він не може злетіти, через що зростають його шанси стати жертвою якогось хижака.
Перейти до панелі інструментів