29.04.2024
Новини

Почаївські стародруки покажуть на виставці у сусідній області

Незабаром 30 почаївських стародруків можна буде побачити на виставці. Найстарішій книзі 290 років. 17 квітня о 12.00 год у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки «Почаївські стародруки з колекції РОКМ», – повідомляють у музеї.

Читайте також: Куди зникли коштовності з Великої синагоги у Кременці

Захід приурочений до 290-ї річниці з дня виходу «Служебника» (1734) – першої книги, яка була надрукована у почаївській друкарні та Дня пам’яток історії та культури.

Виставка стане певним підсумком музейного проєкту з оцифрування «Українські стародруки з фондів РОКМ». Усі оцифровані книги виставлені на сайті музею.

Колекція стародрукованих книг Рівненського обласного краєзнавчого музею почала формуватися з 1972 року. З усього зібрання, яке містить на сьогодні близько 120 книг з львівської, київської та почаївської друкарень, на виставці представлено близько 30 почаївських стародруків.

Серед українських стародруків почаївська друкарня відрізнялася використанням у своїх книгах живої української мови та ошатного мистецького оформлення. На виставці представлені перші видання «Служебник» (1734, 1735 рр), «Апостол» (1759 р.), «Євангелія» (1759, 1771, 1780 рр.) тощо.

Довідка

Почаївська друкарня – видавничий заклад при монастирі у Почаєві на Волині (тепер у Тернопільській обл.), важливий осередок українського культурного життя у 18 – на початку 19 ст.

З 1618 року в Почаєві діяла мандрівна друкарня Кирила Транквіліона Ставровецького, близько 1730 року засновано друкарню при монастирі василіян заходами луцького греко-католицького єпископа Феодосія Лубенецького-Рудницького та ігумена Гедеона Козубського.

Першим великим книжковим виданням друкарні був «Служебник» (1734–1735). Крім літургічних книг, видавались проповіді, повчання, панегірики, підручники. До найважливіших друків належать збірка «Гора Почаєвська», яка включала між іншим житіє Йова Заліза (кілька видань), нотний «Ірмологіон» (1766 і 1775), збірка повчань і проповідей «Народовіщаніє» (перше видання 1768), «Богословія наравоучителная» П. Антуана (перше видання 1776), «Богогласник» (1790–1791), «Біблія» (1798, передрук з київського видання). Найбільший український стародрук, який видано у друкарні – «Євангеліє, або благовістя благодухновенних євангелістів».

Наприкінці XVIII ст. Почаївська друкарня була єдина, що випускала книжки українською мовою, близькою до розмовної.У 18 – на початку 19 ст. тут було надруковано більше оригінальних творів українських письменників, ніж в усіх інших друкарнях України. Всупереч вказівкам ієрархії Почаївська друкарня підтримувала зв’язки з Києво-Печерською друкарнею, обмінювалися з нею працівниками та виданнями, сприяла в поширенні книжок.

Перейти до панелі інструментів