29.04.2024
Новини

Куди зникли коштовності з Великої синагоги у Кременці

Безцінні артефакти, які колись були частиною релігійного життя єврейської громади Кременця, сьогодні зберігаються у музеї юдаїки у Санкт-Петербурзі. Про це розповіла дослідниця Ірина Дан-Коен.

“Коштовності синагоги Кременця. Вдалося нарешті віднайти каталог та звіт за 1912-1914 рр. в якому Семен Ан-ський вказує, що в час етнографічної експедиції на Волинь, тоді було зібрано понад 700 предметів старовини, серед яких коштовності з Великої синагоги міста Кременця.

На фото унікальні предмети з міста Кременця, таблички та корони Тори, які прикрашали сувої Тори в центральній – Великій синагозі міста.

Ще були вивезені свічники, яких в каталозі немає. Всі ці коштовні історичні пам’ятки з міста Кременця зберігаються в Jewish Museum St. Petersburg”, – пише дослідниця.

Нагадаємо, що до Другої світової війни єврейська громада Кременця була численною. У ніч з 2 на 3 вересня 1942 року у гетто для євреїв спалахнула жахлива пожежа. Вона палала сім днів. За той час згоріли 650 будинків та 340 надвірних будівель, лікарня, бібліотека, крамниці та інше майно. Близько тисячі євреїв, які не згоріли живцем, згодом розстріляли фашисти. Лише 14 вдалося врятуватися.

Перейти до панелі інструментів