21.05.2024
Новини

Єдиний у мікрорайоні дитсадок можуть не відкрити після ремонту, бо майстрів мобілізували? Подробиці

Мікрорайон “Кутківці” у Тернополі – один із тих, які найшвидше розбудовуються. В останні роки тут з’явилося з два десятки багатоповерхівок і навіть житлові комплекси. У них активно заселяються молоді сім’ї. Відповідно, потрібна і інфраструктура. Оскільки школу №25, коробка якої стоїть пусткою, не можуть добудувати вже років з 20, діти навчаються у єдиній школі мікрорайону – ліцеї “Генезис”, що на вулиці Хліборобній. А єдиний дитячий садочок вже рік як закритий на ремонт.

Тоді учнів початкової школи, що на вул. Бригадній (тепер Петра Батьківського) перевели до ліцею “Генезис”, а діток з садочка просто відправили “на канікули”. Як обіцялось, тимчасово, поки не відремонтують приміщення садочка.

Як повідомляють на інформаційному стенді, капітальний ремонт (термомодернізацію) закладу дошкільної освіти (ясла-садок) №32 за адресою: вул. Петра Батьківського, 46, м. Тернопіль, мали завершити до 25 грудня 2023 року. Садок закрили ще у квітні 2023 року. То чому ж утеплення садка роблять уже рік, і коли його завершать?

Журналісти “Терміново” спробували з’ясувати, у чому причина такої тривалої затримки, і чи все ж таки буде видно світло в кінці тунелю.

Одразу зазначимо, що на термомодернізацію НЕ виділялись кошти з бюджету. Проєкт фінансується Європейським союзом.

Спочатку ми звернулись до замовника будівництва – управління ЖКГ Тернопільської міської ради. Завідувач сектору з енергоефективності управління Павло Савечко запевнив, що роботи на об’єкті тривають та виконані орієнтовно на понад 90%. Хоча за деякими іншими даними, усередині тільки роблять електропроводку.

«На цьому об’єкті відбувається модернізація дитячого садочку за кошти Європейського інвестиційного банку. Зміни у термінах виконання робіт зумовлене неможливістю забезпечити генеральним підрядником достатньої кількості працівників в умовах воєнного стану та питаннями щодо збільшення часу для логістики поставки необхідних для виконання робіт матеріалів», – йдеться у повідомленні.

Тобто, працівників мобілізували і виконувати роботу просто нікому?

Також ми вирішили дізнатись, що про це все думає підрядник. Особа, відповідальна за виконання робіт – Курилов Євгеній – одразу відмовився будь-що коментувати. Причину назвав – у нього немає повноважень на це (і це доволі дивно).

Також ми зателефонували до керівника будівництва, відповідального за виконання. Микола Устимчук розповів, що вони як підрядник уже виконали майже всі роботи. Лише є нюанси з деякими документами щодо пожежних драбин, а також потрібно встановити дахи над входами. Термін виконання цих робіт, за його словами, залежить від того, наскільки швидко відповідні органи підпишуть документацію, а також Акти виконання робіт і перерахують кошти. Але конкретних дат не називає.

Та це стосується лише зовнішніх робіт, а саме – термомодернізації. За словами Устимчука, будівельні роботи всередині приміщень, а саме – капремонт, виконує зовсім інший підрядник. Як з ним зв’язатися, невідомо, оскільки на стенді про нього – жодної інформації. З директором ТОВ “ІБК ЄВРОТЕХНОЛОГІЇ”, який виграв тендер на ремонт цього дитсадка, також не вдалось поспілкуватись, адже на стенді вказаний неправильний номер телефону.

Тим часом молоді батьки, які проживають у мікрорайоні, не мають змоги віддати дитину у дитсадок.  “Моєму сину в жовтні виповнилось 3 роки, але він не ходить до садочка, бо його просто немає. Возити дитину щоранку в інший мікрорайон я не можу, оскільки авто не маю, а транспортне сполучення з “Кутківцями” самі знаєте яке”, – скаржиться тернополянка Марія П.

Наскільки віддаленим є дитсадок від інших ДНЗ Тернополя
Наскільки віддаленим є дитсадок від інших ДНЗ Тернополя

Мама Даринки, якій у квітні виповниться 3, Ірина, також з нетерпінням очікує відкриття оновленого дитсадка: “Спочатку обіцяли до кінця жовтня, потім – до кінця 2023 року, тепер вже просто мовчать…. Чи зможу я розраховувати на це хоча би до початку нового навчального року, не відомо. Як йти на роботу? Віддавати дитину в приватний садок? Він коштує 8 тисяч гривень, а це вся моя зарплата”.

“А мені взагалі потрібно віддати 16 тисяч, бо маю двох синочків – 2 та 3 роки”, – втрутилась Наталя, яка також проживає у мікрорайоні “Кутківці”.

До слова, згідно зі статутом, садочок зможе прийняти 160 дітей і матиме 7 вікових груп – віком до 1 року, від 1 до 3 років, від 3 до 6 (7) років, різновікові та короткотривалим і цілодобовим перебуванням діток. Та коли це станеться, наразі відповіді нема.

 

Перейти до панелі інструментів