23.10.2024
Новини Промо

Звідки береться ерозія шийки матки

Кожна друга жінка у репродуктивному віці чує діагноз “ерозія шийки матки”. Часто почуте стає неприємним сюрпризом, оскільки пацієнтка не відчуває жодних симптомів та не має скарг на стан здоровʼя.

Звідки береться ерозія шийки матки, причини появи та хто у групі ризику захворювання? Відповідь надали фахівці медичного центру “Омега-Київ”, при якому функціонує жіноча консультація у Києві.

Що таке ерозія матки та причини її появи

Ерозія шийки матки – це часткова руйнація епітелію шийки, стоншення його тканин, що виникає через механічне пошкодження. І тут ми підходимо до власне причини виникнення ерозії шийки матки. Це механічне пошкодження шийки, яке може трапитися через травмування слизової під час статевого акту, використання “дорослих” іграшок, пологів, аборту, встановлення спіралі. 

Також існують наступні причини ерозії шийки матки:

  • раннє статеве життя;
  • пологи у підлітковому віці;
  • інфікування статевих шляхів;
  • некваліфіковане призначення гормональної контрацепції.

Навіть один з вище перелічених факторів додає жінку у групу ризику захворювання. 

Як діагностують ерозію

Як і більшість гінекологічних захворювань, на початковій стадії ерозія протікає без симптомів. Жінка не відчуває дискомфорт та не має скарг на стан здоровʼя, але хвороба при цьому прогресує. Саме тому важливо регулярно відвідувати гінеколога та проходити повний огляд у кріслі з використанням кольпоскопа. 

Так можна діагностувати початкову стадію порушення цілісності епітелію. Адже на шийці поступово зʼявляються невеликі кровʼянисті ранки. Залежно від ступеня пошкодження епітелію та на підставі аналізів лікар призначає відповідне лікування.

Як лікують ерозію у приватних медцентрах

Існує кілька ефективних способів лікування ерозії. Всі вони майже безболісні, з коротким строком реабілітації та не впливають на репродуктивне здоровʼя надалі. 

Зокрема, у медичному центрі “Омега-Київ” використовують такі методи лікування:

  • ДЕК, або припікання шийки матки струмом;
  • кріодеструкція з використанням рідкого азоту;
  • радіохвильова терапія.

Про інші способи лікування захворювання та причини ерозії матки можна дізнатися за посиланням https://omegamc.ua/ua/eroziya_sheyki_matki.html.

Як захиститися від ерозії

Хоча у більшості випадків пошкодження епітелію відбувається через механічний чинник, щоб запобігти появі ерозії, потрібно дбати про здоровʼя в цілому. Лікарі наполегливо рекомендують регулярно відвідувати гінеколога, щонайменше раз на рік, та проходити профілактичний гінекологічний чек-ап.

Серед інших важливих мір профілактики виділяють наступні:

  • дотримання правил інтимної гігієни;
  • використання барʼєрних контрацептивів;
  • здоровий спосіб життя та відмова від шкідливих звичок;
  • наявність постійного статевого партнера;
  • вчасне лікування запальних захворювань піхви.

Дотримуючись цих профілактичних заходів, шанси зіштовхнутися з ерозією нижчі. Проте якщо ця хвороба вже діагностована, розпочніть лікування якомога швидше. 

Перейти до панелі інструментів