29.04.2024
Новини

Оглядове колесо у Кременці – загроза для навколишніх: для його ремонту потрібно 4 млн грн

Питання відновлення оглядового колеса у Кременці днями обговорили у райдержадміністрації на засіданні комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Атракціон перебуває на балансі Кременецько-Почаївського ДІАЗу та не функціонує із 2007 року. Та наразі 33-тонна конструкція ще й становить неабияку загрозу, адже перебуває у не найкращому стані. Хто і за які кошти повинен ремонтувати чи демонтувати колесо, спільно вирішували районна, міська влада та представники ДІАЗу.

Читайте також: Парк атракціонів у Кременці нагадує Чорнобиль

  • До нас надходять звернення від мешканців міста щодо оглядавого колеса та небезпеки, яку воно ставновить. Тож ми повинні вирішити це питання, доки не сталося біди та зняти усі можливі ризики, – наголосив начальник Кременецької РВА Віталій Кудлак.

На комісію запросили й представника ДІАЗу, який розповів про ситуацію із атракціоном на сьогодні.

  • Міський парк культури та відпочинку разом із атракціонами передали на баланс нашої установи у 2001 році, – повідомив заступник директора ДІАЗу Ігор Деревінський. – Зараз оглядове колесо перебуває у державній власності в особі Міністерства культури та інформаційної політики і є на балансі Кременецько-Почаївського ДІАЗу. Атракціон не працює з 2007 року, бо не пройшов технічну експертизу і не отримав дозволу на експлуатацію. На сьогодні потребує капітального ремонту. Ми неодноразово зверталися до міністерства з проханням виділити кошти на ремонт. Та грошей так і не виділили.

Ігор Деревінський повідомив, що колесо має 20 кабінок, у кожній з яких по 4 місця. Щоправда, по факту на цьому атракціоні не вистачає не лише окремих крісел, а й цілих кабінок.

  • Потрібно замінити кабінки та зробити ремонт деталей конструкції, погрунтувати та пофарбувати колесо. Ми консультувалися з ТОВ “Сармат” (м. Вінниця) – це спеціалізоване підприємство з обслуговування атракціонів. Там встановили, що орієнтовна вартість робіт 4 млн грн. У нас немає таких коштів. Обговорювали можливість передачі оглядового колеса у комунальну власність, – зазначив представник ДІАЗу.

Віталій Кудлак натомість вимагав конкретних пропозицій від балансоутримувача.

  • Ми або переймаємося проблемою і реально її вирішуємо, або проводимо консультації, шлемо листи, і в якийсь момент це колесо падає і призводить до біди. І тоді шукають крайнього і винного, а чийогось життя не повернеш. Потрібно чітко визначити за допомогою фахівців, чи може стояти це колесо чи його потрібно демонтувати.

Свою позицію щодо проблеми висловив і міський голова Андрій Смаглюк.

  • Ми готові розробити програму та дати кошти на проведення експертизи, – зазначив Андрій Смаглюк. – Але місто не  візьме на баланс аварійне колесо.

Єдине, до чого прийшли учасники комісії, це те, що перед тим, як приймати певне рішення щодо оглядового колеса, необхідно оцінити його стан. Адже, якщо 15 років тому йому ще можна було дати друге життя, то зараз це дуже малоймовірно. Інші атракціони у кременецькому парку у не менш жалюгідному стані. А тим часом місцеві уже говорять про те, що насправді за парк взялися для того, аби звільнити земельну ділянку у середмісті.

Перейти до панелі інструментів