27.07.2024
Новини

У Тернополі комунальники обрізають дерева до стовбура. Чи порушують закон? Фото, Відео

У центрі Тернополя зараз працюють комунальні служби. Працівники обрізують дерева на вулиці Грушевського, бульварі Тараса Шевченка та прилеглих вулицях. Багатьох тернополян обурив цей факт. 

Наприклад, Людмила Чеховська пише: “Особливо ті дерева, у яких зрізали усі основні гілки і залишили лише стовбур – просто приречені. Коли вони захворіють і засохнуть – їх зріжуть уже як аварійні і продадуть на дрова, натомість знищать зелену зону або показово посадять якісь декоративні деревця, за якими не дивитимуться і ті швидко посохнуть, як дерева по оновленій вул. Чорновола, і так можна списувати на це гроші знову і знову, адже платники податків не цікавляться такими дрібницями і не розуміють на що прирікають здоров’я власних дітей…”.

“Це просто в голові не вкладається. Додумались блін. Як так можна. Полишали голі штурпаки, без жодної гілки”, – пише Оксана Бистрова.

Нагадуємо, що обрізка дерев проводиться до 15 квітня, до початку сокоруху по стовбурах. Під час догляду за деревами застосовують три види обрізання: формувальне, санітарне й омолоджувальне. Формувальне обрізання дерев проводять у рядових та алейних насадженнях з метою збереження природної або штучної форми рослин. Розрізняють слабке, помірне і сильне обрізання, ступінь якого залежить від виду дерева, його віку і стану крони.

Утримання зелених насаджень регулюється «Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затвердженими Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України 10.04.2006р. №105.

“Омолоджувальне обрізання виконують лише в дерев, які добре витримують підстригання та обрізання і вершина яких почала всихати, а ріст пагонів припинився. При цьому сильно
вкорочують (на 1/2 – 3/4 загальної довжини) старі гілки, залишаючи, якщо це можливо, одну-дві гілки другого порядку. Омолоджують дерева навесні, поступово протягом двох-трьох років.

Помірне та слабке омолоджування передбачає обрізання частини крони, а сильне – зріз крони до основи скелетних гілок”, – йдеться у пункті 9.1.11.3. Правил.

Перейти до панелі інструментів