24.04.2024
Новини

Колишній патрульний звинувачує керівництво УПП у здачі області та присвоєнні “гуманітарки”

У перший день війни, 24 лютого 2022 року зранку всіх патрульних поліцейських м. Тернополя зібрали в управлінні і пошикували. Тоді керівництво вийшло до патрульних і доводило інформацію, як їм діяти і як реагувати.

Богдан Шевчук, начальник управління патрульної поліції у Тернопільській області, сказав, що у разі висадки десанту в тернопільському аеропорту або в разі заходу ворожої техніки в області патрульні Тернопільщини займають оборонну позицію Львова. Про це у студії етеру “Кажи прямо в очі” журналісту Сергію Сінкевичу повідомив нещодавно звільнений з лав УПП поліцейський Василь Заболотний.

З цим рішенням керівництва Василь Заболотний не погодився, сказавши, що можна позбирати цінні речі патрульної поліції, є багато дівчат (в управлінні, – ред.), то варто їх вивезти “на Львів”, а інші працівники мають брати зброю і організовувати партизанський рух, оборону. А вони хотіли виїхати, бо 44-ї бригади немає, вона виїхала на фронт, а патрульні поліцейські не мають зброї для оборони.

До того ж, Василь Заболотний каже, що ці слова щодо здачі нашої області біля центрального входу управління чули усі патрульні поліцейські м. Тернополя.  Після того, як Заболотний висловив своє незадоволення, йому заступник командира роти ТОР Василь Дідик порадив не виступати проти начальства.

За інформацією Заболотного, “це було рішення Шевчука для збереження особового складу”. З цього і почався скандал, пов’язаний з рішеннями керівництва патрульної поліції.

“Тема сьогоднішньої програми – скандал у патрульній поліції Тернопільської області. Ситуація непроста….10 січня цього року Тернопільський міськрайонний суд виніс обвинувальний вирок з приводу колишнього капітана Василя Дідика, який за ст. 191, ч.1 був визнаний винним у шахрайстві. Але ця ситуація розпочалась де-факто від початку війни, а де-юре з липня. Бо саме від початку війни у патрульну поліцію почала надходити гуманітарна допомога. А в липні шестеро працівників написали заяви у правоохоронні органи з приводу того, що ця гуманітарна допомога незаконно продається, неналежним чином використовується. Були розпочаті кримінальні провадження, справа дійшла до суду, був засуджений капітан Василь Дідик, його звільнили з поліції”, – розповідає журналіст Сергій Сінкевич.

Іншу сторону конфлікту (керівництво патрульної поліції області), дотримуючись правил журналістської етики, двічі запрошували до студії, але вони не прийшли, посилаючись на різні причини.

Василь Заболотний, старший лейтенант, який з 2 березня був звільнений, виступив у липні 2022-го, і в лютому 2023 року, зі звинуваченнями проти керівництва патрульної поліції, з чого і розгорівся цей скандал. Тепер він розповідає у студії дуже неприємні речі, які стосуються діяльності патрульної поліції Тернопільщини.

З рішенням, яке винесло керівництво УПП, Василь не згідний. Він вважає, що його звільнили через його позицію.

До слова, Василь Заболотний був учасником Революції Гідності, АТО (2014-2015 рр), є військовим і з початку повномасштабного вторгнення не лише працював патрульним, але й брав участь у бойових діях.

Розкрадання гуманітарної допомоги було, і це довели в суді

За словами Заболотного, волонтер придбав для патрульних “розгрузки” на добровільних засадах, і сказав, що при можливості поліцейські можуть відшкодувати приблизно половину їхньої вартості (1500-1700), а за ці гроші волонтери придбають інші “розгрузки”. Гроші збирав Василь Дідик у працівників, але він не передав їх волонтеру. Через цей факт 6 патрульних спрямували заяви до СБУ та ДБР, було порушене кримінальне провадження.

Дізнавшись про це, в управлінні патрульної відреагували жорстко. Зібравши всіх в актовому залі, керівництво звинувачувало патрульних у тому, що вони написали заяви.

Василь Заболотний розповідає, що патрульні, які воювали на фронті, не отримували майже зовсім тієї гуманітарної допомоги, яку передавали волонтери з США. А тієї допомоги було дуже багато, в кабінетах навіть не було місця для проходу. Згодом, на його думку, (факт продажу у суді не доведений) її продавали на ОЛХ та на інших майданчиках. Колишній патрульний каже, що у нього є свідки, фото і скріншоти. Проте наразі його слова є лише припущеннями.

Трьох патрульних з шести, які написали заяви, включно з Заборотним, уже звільнили. Двоє з них “пішли” за власним бажанням, бо не могли терпіти, а Василя звільнили за статею.

Про цей скандал знають по всій Україні та за кордоном, і ця вся ситуація погано впливає на надходження гуманітарної допомоги. За словами Сінкевича, контроль над владою корисний для всього суспільства, тому такі проблеми варто викривати та розслідувати.

Більше – дивіться у відео.

Перейти до панелі інструментів