28.03.2024
Новини

Відома українська письменниця закликала звільнити Почаївську лавру від московської церкви

Відома українська письменниця Оксана Забужко закликала звільнити Почаївську лавру від московської церкви. На це її надихнула новина про перше богослужіння Православної церкви у Києво-Печерській лаврі на Різдво 7 січня. Дописом із спогадами 20-річної давнини письменниця поділилася на власній сторінці у Фейсбуку.

“Чомусь пригадалось, як я вперше публічно сказала, що нічого з нами доброго не буде, поки всі наші Лаври сталінська церква захопила й держить, – це у 2003 р. в Івано-Франківську, на виступі в книгарні було, – сказала й почула, що ні одна душа в залі не зрозуміла, про що я, “не клікнуло”: надто незаймана тема ще була, надто підпільно-інтеліґентська, не для публічних обговорень, покійний Жданкін (Василь Жданкін – відомий бард, співак, перший публічний виконавець Гімну України з Кременця – авт.) ще твердив, що співає в московській церкві, бо “вона канонічна”, і не він один такий був, девелоперські “ізбушкі” під хрестами множились по містах і селах, по лікарнях і цвинтарях, як гриби після дощу, Боже-Боже, подумалось тоді з щирим розпачем, це ж скільки треба буде часу, поки українці себе опанують бодай настільки, щоб розуміти, щО з нами роблять, чи ж ми встигнемо вискочити з цієї пастки, коли на нас онде вже наступають по всьому фронту?..

А всього-то двадцять років знадобилося.
І, схоже, – встигаєм-таки, Богу дякувати…

Змахнувши сльозу, зміненим голосом Жеґлова-Висоцького з ментославного радянського серіалу* А тепер Почаїв! Я сказала, Почаїв!”, – пише Оксана Забужко.

Перейти до панелі інструментів