20.04.2024
Новини

День журналіста: згадуємо колег, які полягли на російсько-українській війні

6 червня українські журналісти відзначають своє професійне свято. Проте цьогоріч цей день затьмарений війною та численними смертями наших колег, які продовжують гинути у цій кровопролитній війні, розв’язаній бункерним дідом.

Сьогодні згадуємо полеглих на війні журналістів – безстрашних воїнів інформаційного поля битви, тих, хто ладен ввійти до пекла боїв заради того, щоб показати світові російську агресію проти України.

Віталій Дерех

Відомий тернопільський журналіст, мандрівник, майданівець. Віталій був командиром відділення протитанкового дивізіону штурмового батальйону “Айдар”, у 2016-му отримав орден “За мужність” ІІІ ступеня.

Загинув 28 травня у бою під Попасною.

Віктор Гурняк

Журналіст, фотокореспондент з Тернопільщини загинув у жовтні 2014 року, боронячи Батьківщину на Луганщині. Тоді він під мінометним обстрілом вивозив поранених у районі 32-го блокпосту поблизу селища Сміле.

Роман Жук

Фотограф, відеограф та екоактивіст з Мукачева. Без батька залишилося двоє маленьких синів. Він пішов добровольцем у перші дні війни.

Дмитро Лабуткін

Український військовий кореспондент, який загинув під час боїв за Дебальцеве, збираючи фотоматеріали про російську присутність для переговорної групи у Мінську.

Макс Левін

Макс Левін – фотожурналіст, фотокореспондент, документальний фотограф та оператор багатьох українських і міжнародних видань.

Він зник під час виконання журналістських обов’язків у березні в Київській області. Після тривалих пошуків стало відомо, що беззбройного Максима Левіна військовослужбовці збройних сил РФ вбили шляхом двох пострілів зі стрілецької зброї.

Віра Гирич

Відома журналістка Віра Гирич працювала на багатьох українських телеканалах. Вона загинула 29 квітня під час обстрілу Києва, коли ворожа ракета влучила у квартиру журналістки.

Фредерік Леклерк-Імхофф

30 травня під час евакуації людей загинув журналіст з Франції Фредерік Леклерк-Імхофф. Росіяни обстріляли авто, яке їхало забирати людей. Унаслідок обстрілу він отримав смертельне поранення в шию.

Брент Рено

Всесвітньо відомий журналіст, колишній кореспондент The New York Times. Його рашисти розстріляли 13 березня на блокпосту в Ірпені.

Станом на сьогодні, від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, від рук російських окупантів загинуло 32 представника вітчизняних та іноземних медіа. Вічна їм пам’ять.

У День журналіста ми бажаємо одного – повідомити новину про мрію усіх українців – нашу довгоочікувану Перемогу! І віримо, що скоро цей день настане.

Перейти до панелі інструментів