19.04.2024
Новини

Лікує від кашлю до онкології: цілюща ягода, якою варто запастися

Калина — унікальна рослина, ягоди якої врятують від кашлю, допоможуть від високого тиску, недокрів’я і сотні інших захворювань. Але як правильно використовувати і заготовляти калину, варто почитати заздалегідь.

Якщо, лікувати застуду народними засобами, то краще починати з калинового відвару. Він знижує підвищену температуру, забезпечує організм вітаміном С, який успішно бореться з причиною хвороби: бактеріями або вірусами. Крім того, калина корисна при гіпертонії, анемії, захворюваннях печінки.

Цілющі властивості калини: в чому користь

Калина — унікальна рослина. Її корисні властивості практично не мають аналогів. Калина червона здавна користується популярністю в народній медицині. Ягоди калини багаті вітамінами A, E, P, К, Р, а вітаміну С більше, ніж у лимоні.

У калині містяться такі мікроелементи як: ванадій, калій, кальцій, залізо, магній, марганець, молібден, натрій, цинк, фосфор. Крім того, присутні дубильні речовини, фітонциди, пектини. За кількістю заліза, калина стоїть в одному ряду з шипшиною і чорницею. Органічні кислоти (мурашина, олеїнова і оцтова) надають калиновому соку і ягоді кислий смак.

Калина червона і її кора застосовуються при лікуванні різних захворювань і станів:

  • при застуді знижує температуру,
  • як відхаркувальний засіб при кашлі,
  • для профілактики і лікування гіповітамінозу,
  • для профілактики онкологічних захворювань,
  • запобігає розвитку алергії,
  • як сечогінний і кровоспинний засіб (кора),
  • знижує артеріальний тиск при гіпертонії,
  • виводить з організму токсини,
  • добре впливає на роботу печінки,
  • заспокоює нервову систему,
  • нормалізує травлення,зміцнює серцевий м’яз і судини серця,
  • знижує рівень холестерину в крові,
  • нормалізує пульс при аритмії.

Корисні та смачні рецепти з калини

З калини готують масу корисних і смачних страв: варення, начинку для пирогів, желе.

Желе з калини
Інгредієнти:

калина — 1 кг,
цукор-пісок — 1 кг,
вода — 2 склянки.

Приготування:

Ягоди калини перебираємо від листочків, гілочок, сміття і зіпсованих. Кладемо в друшляк і ретельно промиваємо.

Бланшуємо калину: кип’ятимо воду у великій каструлі і опускаємо в неї друшляк з калиною на 5 хвилин для того щоб ягода стала м’якою і втратила свою гіркоту.
Перетираємо калину дерев’яною ложкою через сито.

Перекласти в чисту каструлю. У пюре з калини додаємо цукровий пісок (кількість цукру можна зменшити до 800 гр., якщо не подобається дуже солодке) і воду. Ретельно перемішуємо.
Варимо калину на повільному вогні близько 50 хвилин до загустіння (потрібно враховувати, що остаточно желе застигне вже в банці).

Желе розливаємо в стерилізовані банки і зберігаємо в холодильнику.

Чай з калини

Цілющий калиновий чай не тільки подарує здоров’я, але і поліпшить настрій в похмурі, холодні осінні дні.

Рецепт чаю з калини

Ягоди вимити (можна використовувати їх разом з гілочками), розім’яти в емальованій посудині, яку можна поставити на вогонь. Залити гарячою водою, тримати на малому вогні 10 хвилин. До кипіння не доводити. Настій процідити, потім вже кип’ятити.

Для вживання взяти півчашки відвару, долити гарячої води до країв чашки, додати мед або цукор.
Спрощений рецепт: ягоди розім’яти в чашці, залити окропом, настояти 10 хвилин, додати мед.

Чим може бути шкідлива калина

Незважаючи на величезну користь, калина протипоказана при вагітності. Калина викликає стимуляцію скорочення матки, що може призвести до викидня, а по-друге вона сприяє виробленню червоних тілець в крові, надлишок яких може завдати шкоди плоду. Не можна вживати калину і годуючим мамам через небезпеку виникнення алергічної реакції у малюків до трьох місяців від роду.

Оскільки калина має сечогінні властивості не варто її вживати людям, що страждають на енурез, хворобами нирок. Тривале застосування калини може спровокувати утворення тромбів, падіння артеріального тиску, виникнення гіпоксії та ішемії.

Якщо Ви вирішили для себе все ж використовувати калину, то для початку проконсультуйтеся з фахівцем.

Перейти до панелі інструментів