27.04.2024
Новини Соціальні проблеми

Нічого святого: на Тернопільщині понівечили місце легендарного бою

Цієї ночі невідомі зловмисники влаштували дрифт на місці легендарного бою на горі Лисоня. Біля Хреста скорботи і слави хтось проїхався на авто, залишивши сліди шин та машинного масла. Про цю подію, не стримуючи емоцій, повідомляє міський голова Бережан Ростислав Бортник.

“На скільки треба бути 3,141592…”, – пише очільник міста.

Ймовірно, представники міської ради звернуться із заявою до поліції, аби знайти та покарати винних. “Герої” цього прецеденту, схоже, надихнулися нещодавніми подіями на Софіївській площі у Києві. Проте, там винуватці були відомі та відповіли за свої дії.

Нагадаємо, екстремальне водіння організаторам дрифту у Києві обійшлися у відшкодування збитків у 50 тисяч гривень, адміністративний штраф в 1700 гривень, а також відкриття кримінального провадження і вилучення обох автівок.

Довідка:

Лисоня стала знаною на українських землях як місце героїчної слави і болючих втрат Українських Січових Стрільців. 2 вересня 1916 року тут відбулася найкривавіша битва легіону УСС у складі австро-угорських коаліційних військ з російською армією. Перемогу було здобуто ціною втрати більше половини особового складу легіону: 81 вояк убитий, 293 — поранені, 285 — потрапили у полон. Найбільше втрат було серед старшинського складу. У бою полягли хорунжі Денис Кліщ, Ярослав Кузьмович, Іван Максимишин, Юліан Соколовський; поранення отримали сотник Роман Дудинський, поручник Осип Яримович, четарі Богдан Гнатевич, Остап Коберський, хорунжі Михайло Мінчак, Євген Ясеницький; потрапили у полон поручники Андрій Мельник, Роман Сушко, четар Василь Кучабський, хорунжі Михайло Дорошенко, Микола Загаєвич, Михайло Матчак та інші.

Перейти до панелі інструментів