27.04.2024
Здоров’я Новини

Тернополян попереджають про смертельну небезпеку у домашній консервації

Про небезпеку, яка може призвести до смерті, попереджають тернополян в ДУ “Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України”. Фахівці наголошують, що у домашній консервації може бути ботулізм. Ця інфекція надто загрозлива тим, що ніяк не видає себе у продуктах, немає ні кольору, ні запаху, ні смаку. З початку року в Україні від неї померли шестеро людей. 

З початку 2021-го в Україні від цієї недуги постраждало вже 43 особи, шестеро з них померли. На Тернопільщині цьогоріч лікарі зафіксували п’ять випадків ботулізму.

Без кольору, смаку та запаху

– Ботулізм – це гостра токсикоінфекція, викликана спороутворюючою паличкою Clostridium botulinum, яка продукує екзотоксин типу нейротоксину – ботулотоксин (так звану ковбасну отруту). Ботулотоксин – одна з найсильніших відомих отрут, яка після всмоктування в кров блокує виділення ацетилхоліну із синапсів рухових нервів , викликає в’ялий параліч м’язів та дисфункцію вегетативної сиситеми, – розповідає Галина Зот, лікарка-методистка відділу промоції здорового способу життя ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

– Спори збуднику ботулізму присутні всюди у ґрунті, можуть бути у піску чи річному мулі, зберігаються в такому середовищі багато років. Джерелом отруєння найчастіше є їжа, заражена спорами, у якій розмножуються бактерії, які виділяють велику кількість ботулотоксину. Отже шлях отруєння – шлунково-кишковий тракт (харчова форма). Сприятливим середовищем для розмноження бактерій є різні консерви, позбавлені припливу повітря (найчастіше домашні), з низькою кислотністю, низьким вмістом солі, нітратів та цукру ( м’ясні, грибні або овочеві консерви, м’ясо, риба, соуси ).

За словами Галини Григорівни, потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті перед приготуванням, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими – ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, він там може жити і розмножуватись. Інактивується ботулотоксин при температурі 100℃ через 10 хвилин.

Спори знищуються при температурі 116 – 121℃ (варіння в посудині під тиском – автоклавування).
– Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої, недостатньо просоленої, консервованої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса, як-то ковбаса, шинка тощо, – зауважує Галина Григорівна. – Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Дуже рідко трапляється ранева форма ботулізму, у немовлят від матері до дитини через грудне молоко або інгаляційна форма.

Біль у животі, в очах двоїться

Зазвичай перші симптоми ботулізму, зі слів лікарки, з’являються не одразу, а через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Цей час у кожному конкретному випадку може змінюватись. Іноді симптоми проявляються майже одразу (через годину чи дві), а іноді – через 3-5 днів. Крім інших факторів, час появи перших симптомів залежить від важкості отруєння: що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Основний симптом – в’ялий параліч м’язів: з’являється раптово, симетрично прогресує, починається порушення зору: хворого турбує «сітка» або туман перед очима, предмети двояться, важко читати, що пов’язано з паралічем очних м’язів, – каже Галина Зот. – Одночасно виникають сухість в роті, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі. Всі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, втому, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, задишка, закладеність в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті.

При найменшій підозрі на ботулізм слід негайно звернутися до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину.

Здута кришка – викидайте!

З метою попередження отруєння ботулінічним токсином (ковбасню отрутою), Галина Григорівна радить дотримуватися деяких правил.

Не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:
– солону, в’ялену та копчену рибу, копчені морепродукти;
– консервувати в герметично закритих банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
– консервувати гриби, овочі та фрукти , при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заморожувати, сушити або солити в тарі , відкритій для доступу кисню.

Також фахівці-інфекціоністи радять не купувати на стихійних ринках несанкціоновані м’ясні, рибні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закриті, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти домашнього приготування; консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати. За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до сімейного лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання, – наголошують лікарі-інфекціоністи.

За матеріалами ДУ “Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України”

Перейти до панелі інструментів