19.04.2024
Жінки Місто Новини Файні люди

80-річна тернополянка облаштувала квітковий рай на закинутій ділянці з хащами

80-річну Ольгу Басараб щодня можна побачити на чималій клумбі біля будинку на вул. Орлика, 5 у Тернополі. Квіти постійно потребують догляду, тому жінка приділяє їм багато часу. Тут у неї є робота від ранньої весни до пізньої осені.

– Як тільки трохи потепліє, я вже тут, – каже тернополянка, з любов’ю розглядаючи кожну рослину. 

Все почалося з однієї півонії

Квітник на занедбаній ділянці біля свого будинку жінка почала облаштовувати ще 15 років тому. З кожним роком висаджувала все більше і більше різних кущів та квітів. Нині на клумбі можна налічити десятки видів рослин. Люди, які проходять повз, не приховують свого захоплення, часто фотографуються біля квітів.

– Колись подруга подарувала мені кущ півонії, і я вирішила посадити його біля будинку. А тут були такі зарослі, височезна трава, хащі, – пригадує пані Ольга. – Я цю півонію посадила, але її не було видно. І я почала ділянку навколо неї розчищати від хащів, сміття та каміння. Привезла сюди КАМаз землі, вирівняла її, облаштувала бордюри, сходи, зробила огорожу. Тут був просто жах! Сьогодні дивлюся і не вірю, що я це зробила. Але виявилося, що моя подруга Марія дуже добра на руку. Саме з її півонії, яка тут досі росте, все і почалося. 

Зараз якраз почався сезон півоній, які ось-ось зацвітуть на клумбі пані Ольги. А ще тут є  нарциси, різні види тюльпанів, іриси,  конвалії, незабудки, лілії, флокси, стелиться барвінок. Окрім квітів, пенсіонерка посадила бузок, горіх, калину, смородину, папороть. 

– Тут неможливо побачити все нараз.  Квіти цвітуть в різні періоди. Все починається з підсніжників і крокусів, а закінчується хризантемами пізньої осені, – розповідає жінка. – А скільки я кущів троянд насадила! Як вони гарно цвітуть влітку!

Упродовж багатьох років Ольга Басараб потрохи скуповувала на ринку саджанці квітів та кущів для своєї клумби. За деякі рослини не шкодувала по кілька сотень гривень. Чимало грошей витратила і на облаштування квітника. 

– За 5 металевих стійок для троянд я заплатила 3,5 тис грн. Ще пару тисяч коштували пластикові підставки, – перелічує жінка. – Загалом в цей квітник, не рахуючи праці, я вже вклала десь 15 тис грн. 

 Доглядає за клумбою практично наосліп

До речі, довший час у пані Ольги була проблема з поливом клумби. Адже вікна її квартири виходять на другу сторону, доводилося тягнути довжелезний шланг або носити воду відрами, а це було важко. Жінка довго добивалася, щоб їй вивели воду з підвалу, вона була готова за все платити. Але тривалий час жек не давав на це згоди. 

– Я довго оббивала різні пороги і 5-6 років тому таки добилася свого, – каже тернополянка. – Підключення води, додаткові труби, лічильник тоді коштували мені 2 тис. грн. Поливати квіти треба разів 4-5 за літо, за воду сплачую близько 500 грн.  

За фахом Ольга Басараб – економістка, в минулому працювала ревізоркою, головною бухгалтеркою. Нині жінці вже 80 років і їй все важче доглядати за квітами, адже вона практично повністю втратила зір. Та незважаючи на це, вона невесні ще змогла перекопати невеличкою лопаткою всю клумбу. 

– Я роблю, але листочків не бачу, форми не бачу, лише кольори, – говорить пенсіонерка. – Телевізор мені не можна дивитися, комп’ютером користуватися не можна, ні книги почитати, ні мобільним скористатися, бо майже не бачу кнопок. Їсти ледве готую, добре, що до мене двічі на тиждень навідуються соціальні працівники. 

Жінка каже, що сусіди не дуже підтримують її захоплення квітами, тому допомоги чекати немає від кого.  

– Найгірше восени, коли це все розростається. Тут море листя і це все треба прибрати. Тоді мені б не завадила допомога, але зазвичай ніхто не хоче… 

Фото: Терміново.

 

Перейти до панелі інструментів