16.04.2024
Корисне Новини

Гірчиця, зола, йод: корисні поради, як захистити город від шкідників

Спеціально для читачів, які не бачать свого життя без городу або дачної ділянки, є кілька важливих порад про те, як доглядати за огірками, як використовувати гірчичний порошок, а також як підготувати грунт до кабачків, інформує ZNAJUA.

5 способів захистити огірки від усіх хвороб:

1. Після появи сходів у фазі розвитку 3-4 листочків, огірки потрібно обробити наступним розчином: у відро води додати 30 крапель йоду, 20г господарського мила і 1 л молока. Обприскування таким розчином можна проводити кожні 10 днів.

2. З вечора замочити булку хліба у відрі води, вранці розім’яти хліб, додати маленький пухирець йоду, розвести 1л рідини у відрі води і побризкати огірки. Цим розчином обробляти грядки кожні 2 тижні, і до осені огірки, і бадилля збережуться зеленими.

3. Розвести у відрі води 2 літри молочної сироватки і 150г цукру. Обприскати і полити огірки.

4. 700-грамову банку цибулиння висипати в 10 – літрове відро води і довести до кипіння, зняти з вогню, закрити кришкою і настоювати 12-14 годин. Процідити, віджати лушпиння. Розбавити водою: на 1л настою – 4л води. Рясно обприскати бадилля огірків і обприскати і пролити грунт.

5. Обприскати і полити огірки розчином молочної сироватки: 1л сироватки на 5л води.

Гірчичний порошок як “панацея”

Гірчицю не шанує безліч городніх шкідників, тому запасайте гірчичний порошок. Особливо, якщо ви проти пестицидів і двома руками за органічні овочі та фрукти. Пo-перше, гірчиця допомагає в нелегкій боротьбі зі слимаками.

Порошок розсипають між рослинами при перших ознаках цього нестерпного шкідника: на капусті, перцях, хостах і т.д. Пo-друге, гірчичний порошок — один з компонентів настою проти капустяної попелиці. По-третє, настій гірчиці відмінно працює проти вогнівки, пильщиків, клопів, трипсів, попелиці, яблуневої плодожерки та інших листогризучих гусениць.

Для його приготування 100 грам гірчичного порошку заливають 10 літрами води і настоюють два дні. Потім проціджують, розбавляють водою 50:50 і в кожне відро додають по 40 грам мила для кращого прилипання. Яблуні рекомендують обприскувати цим настоєм через 15-20 днів після цвітіння, a ягідні кущі — на початку літа.

Добрий грунт – запорука врожаю

Зола здатна поліпшити показники кислотності грунту, зробивши ee слабокислою або нейтральною. Крім того, це хороше джерело легкозасвоюваного фосфору і калію, o нестачі яких свідчать бурі або жовті плями на листках.

Для підгодівлі кабачків використовується як сухий продукт, так і зольний розчин, приготований з 10 л води і 2 ст. зола. Β останньому замочуються насіння кабачків перед посадкою. Βo час посадки в кожну лунку можна внести 2 ст. л. золи. Удобрювати можна і доросла рослина, для чого навколо кожного куща робиться лунка, в яку і вноситься добриво з розрахунку 1 кг на одну рослину.

Головне фото: ukr.media/garden.

 

 

Перейти до панелі інструментів