29.03.2024
Корисне Новини

Перша допомога при ужаленнях бджоли або оси: що радять фахівці

Відпочивати на природі та не зіткнутися з комахами майже неможливо. І для дорослих, і для малих укуси комах викликають не тільки дискомфорт, а й можуть значно погіршувати самопочуття та викликати важкі алергічні реакції. Всеукраїнська спілка парамедиків розробила низку рекомендацій, дотримуючись яких після укусу бджоли або оси, можна значно мінімізувати ймовірні ризики.
Найбільше укусів бджіл та ос зазвичай фіксують у липні та серпні. Особливо обережним слід бути, якщо їсти солодкі фрукти або ягоди.

Що ж робити, якщо смугаста комаха все ж вкусила? Звернути увагу на симптоми!

Місцеві симптоми: свербіж, припухлість та почервоніння шкіри.
Загальна, системна алергічна реакція: місцева реакція, сильний свербіж, висип по всьому тілу, набряк шкіри та слизових оболонок, утруднене дихання.
Укус бджоли або оси може спричинити алергічну реакцію (інколи це може бути навіть анафілактичний шок). Якщо після укусу комахи з’явилися сильний головний біль, задишка, нудота, судоми – слід негайно викликати швидку.
До 5% людей мають схильність до загальних реакцій на укуси комах. Організм людини може бути дуже чутливим до отрути комах, і в таких людей можуть виникати алергічні реакції, які можуть впливати на весь організм – систематичні (вони найнебезпечніші для здоров’я) або локальні – проявлятися лише у місці укусу.

Перша допомога при укусі:

– Відійти у безпечне місце, аби уникнути повторного укусу комах;
– Видалити жало (якщо це укус бджоли, оса жала не залишає). Обережно витягнути його чистими пальцям чи пінцетом. Слідкуйте за тим, щоб не залишилось частинок жала в шкірі;
– Зняти усі прикраси з області, яку вжалили, адже у разі бурхливої алергічної реакції та розвитку набряку це може стати неможливим;
– Прикласти холод на місце укусу, не менш ніж на 10 хв, щоб зменшити почервоніння та попередити набряк;
– Якщо укусом уражені слизові рота, горла або язика, слід пити холодну воду або з’їсти морозиво;
– Для зменшення набряку та свербіння можна використати антигістамінні препарати.
Головне фото: chernyakhiv.org.ua.
Перейти до панелі інструментів